Scopul acestor întâlniri între Marcel Ciolacu și reprezentanții entităților responsabile de gestionarea proiectelor finanțate prin PNRR este analiza stadiului implementării țintelor și jaloanelor prevăzute în cadrul planului, pentru a asigura progresul și eficiența proiectelor.
Marcel Ciolacu spune că dezvoltarea României depinde de capacitatea de a atrage fonduri
În urma acestor discuții, coordonatorii de reforme și investiții vor prezenta, în cadrul ședințelor de guvern, un calendar detaliat privind progresul lunar al îndeplinirii angajamentelor asumate de România în fața Comisiei Europene.
Premierul Ciolacu a subliniat importanța monitorizării stricte a respectării termenelor pentru atragerea fondurilor europene, având în vedere necesitatea unei eventuale renegocieri a țintelor și jaloanelor cu Comisia Europeană. Această renegociere ar avea scopul de a permite prioritizarea mai eficientă a proiectelor și reformelor, bazându-se pe informații realiste despre stadiul implementării.
Marcel Ciolacu a evidențiat că dezvoltarea României depinde în mare măsură de capacitatea de a atrage fondurile europene disponibile și de a recupera decalajul semnificativ înregistrat până acum în implementarea PNRR. Anii 2025 și 2026 vor fi cruciali pentru atingerea obiectivelor asumate, inclusiv pentru aderarea țării la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) până în 2026.
„Dezvoltarea României depinde şi de modul în care ne mobilizăm să atragem banii care ne-au fost alocaţi de la bugetul Uniunii Europene şi să recuperăm în perioada următoare decalajul mare pe care îl înregistrăm în implementarea PNRR. Iar anii 2025 şi 2026 sunt definitorii pentru atingerea acestor obiective, dacă dorim şi să putem adera în 2026, aşa cum ne-am propus, la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică”, a subliniat Ciolacu.
![Marcel Ciolacu](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2025/02/Marcel-Ciolacu-e1738596350105-1200x676.jpg)
În cadrul reuniunii a participat Céline Gauer, Directorul General SG RECOVER
De asemenea, în cadrul reuniunii Comitetului Interministerial de Coordonare a PNRR, la Palatul Victoria, a participat Céline Gauer, Directorul General SG RECOVER din cadrul Comisiei Europene.
„Oficialul european şi-a exprimat întreaga disponibilitate de a sprijini partea română în aceste demersuri, amintind însă că deşi au fost înregistrat progrese, există ţinte şi jaloane încă nerealizate, şi a dat asigurări că stadiul implementării va fi evaluat obiectiv şi transparent la nivelul Comisiei Europene”, a transmis Guvernul.
Oficialul european a subliniat necesitatea unei schimbări de abordare pentru perioada rămasă, adică cele 18 luni în care România trebuie să implementeze proiectele. Gauer a asigurat partea română de sprijinul Comisiei Europene în aceste demersuri, dar a menționat că există încă ținte și jaloane care nu au fost realizate. În același timp, a subliniat că evaluarea stadiului implementării va fi făcută într-un mod obiectiv și transparent.