Premierul Marcel Ciolacu a declarat, în cadrul întâlnirii cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, că România ”aspiră la soluţionarea tuturor divergenţelor de interese între ţări pe calea dialogului şi negocierii”.
România își dorește soluționarea tuturor divergențelor
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, în cadrul întâlnirii cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, că România ”aspiră la soluţionarea tuturor divergenţelor de interese între ţări pe calea dialogului şi negocierii”.
Într-un comunicat de presă, Guvernul României a transmis că necesitatea consolidării ordinii internaţionale bazate pe norme, cu Organizaţia Naţiunilor Unite în rol central, consecinţele agresiunii militare a Federaţiei Ruse în Ucraina, securitatea alimentară globală şi conflictul din Fâşia Gaza au fost principalele teme ale întrevederilor între premierul Marcel Ciolacu şi António Guterres, secretarul general al Naţiunilor Unite, respectiv Dennis Frances, preşedintele Adunării Generale a acestui for.
”Susţinem leadership-ul şi viziunea dumneavoastră, reflectată în Agenda Noastră Comună (Our Common Agenda), asupra viitorului cooperării globale printr-un multilateralism incluziv şi eficient, care să însemne o solidaritate reînnoită între popoare şi generaţiile viitoare, un nou contract social ancorat în drepturile omului, o mai bună gestionare a bunurilor comune esenţiale şi bunurilor publice globale în beneficiul tuturor, în mod echitabil şi durabil”, a declarat Ciolacu, la întrevederea cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres.
Șeful Executivului l a exprimat sprijinul ferm din partea României pentru eforturile de reformare a ONU. De asemenea, a apreciat că 2024 va fi un an esenţial pentru organizaţia mondială, îndeosebi prin prisma necesităţii de a asigura un rezultat ambiţios al Summit-ului Viitorului, test major, revelator pentru capacitatea statelor membre de a lucra împreună în mod eficient.
Țara noastră susține Formule pentru Pace
În problematica Ucrainei, premierul român a arătat că România susţine Formula pentru Pace, un cadru unic care să conducă la o pace cuprinzătoare, justă şi durabilă în Ucraina.
Totodată, va continua sprijinul ferm pentru consolidarea rezilienţei Republicii Moldova. Potrivit comunicatului, este a doua cea mai afectată ţară din regiune.
”Ca stat care a trecut prin ambele mari deflagraţii mondiale ale secolului trecut, cu multă suferinţă şi pierderi grele, România iubeşte pacea şi aspiră la soluţionarea tuturor divergenţelor de interese între ţările lumii pe calea dialogului şi negocierii.
Diplomaţia e oricând preferabilă armelor. Dar ne dorim o pace care să nu răsplătească agresorii”, a adăugat premierul Marcel Ciolacu.
România a facilitat accesul ajutoarelor umane în Fâșia Gaza
Legat de Fâşia Gaza, premierul Marcel Ciolacu l-a felicitat pe Antonio Guterres pentru rolul deosebit de important în facilitarea accesului ajutoarelor umanitare, a mai transmis Guvernul. De asemenea, a exprimat aprecierea deosebită pentru eforturile personalului ONU.
În ciuda riscurilor cu care se confruntă, ONU continuă să acorde asistenţa populaţiei palestiniene şi a transmis condoleanţe pentru pierderile de vieţi în rândul acestuia.
”Sprijinim abordarea dumneavoastră în răspunsul la actuala situaţie din Israel şi Fâşia Gaza, bazată în mod esenţial pe apelul la respectarea dreptului internaţional şi a dreptului umanitar internaţional”, a mai transmis acesta.
Șeful Executivului a adăugat că principalele obiective aici, în opinia României, ar trebui să fie prevenirea pierderii de vieţi în rândul civililor, ameliorarea situaţiei umanitare din Fâşia Gaza, eliberarea cât mai rapidă şi fără condiţii a ostaticilor, prevenirea unei contagiuni regionale a conflictului şi crearea unui orizont politic care să conducă la implementarea soluţiei celor două state.
Antonio Guterres a felicitat România pentru ajutorul acordat refugiaților din Ucraina și Fâșia Gaza
La rândul său, Antonio Guterres a felicitat România pentru rolul major pe care l-a avut în sprijinirea refugiaţilor ucraineni şi în prevenirea unei crize alimentare la nivel mondial, prin facilitarea tranzitului de cereale din Ucraina către pieţele globale.
A remarcat, de asemenea, mobilizarea de ajutoare umanitare româneşti pentru populaţia civilă din Gaza. A menţionat și potenţialul României în normalizarea situaţiei din regiune, prin prisma relaţiilor amicale pe care le are atât cu Israelul, cât şi cu statul palestinian.
Alte subiecte discutate în cadrul întâlnirii
Alte subiecte abordate în cadrul întâlnirilor cu cei doi înalţi oficiali ONU, Antonio Guterres şi Dennis Frances, s-au referit la Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, gestionarea schimbărilor climatice, combaterea dezinformării, întărirea prezenţei ONU în România, ca răspuns la ofensiva Federaţiei Ruse în Ucraina, şi rolul activ jucat de ţara noastră în acţiunile ONU pentru pace şi securitate, dezvoltare durabilă şi drepturile omului.
La finalul întrevederilor de la sediul ONU, premierul Marcel Ciolacu a semnat în Cartea de semnături a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Ulterior, a vizitat Misiunea Permanentă a României pe lângă ONU, pentru a se întâlni cu reprezentanţii corpului diplomatic care activează în cadrul acesteia.