Dispar banii cash din România
Dispar banii cash din România?! Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, a făcut recent declarații cu privire la limitarea plăților în numerar pentru persoanele fizice, subliniind că această măsură are ca scop combaterea evaziunii fiscale, nu interzicerea folosirii banilor cash.
Într-o conferință de presă, prim-ministrul a explicat că intenția de a limita plățile în numerar nu a fost o inițiativă personală, ci a provenit de la experții din domeniul fiscal. El a menționat că această măsură nu reprezintă o nenorocire și că nu are ca scop să interzică banii cash, ci să reglementeze plățile pentru a combate evaziunea fiscală.
„Dacă dumneavoastră credeţi că eu, prim-ministrul Marcel Ciolacu, chiar le cunosc pe toate… Şi premierul Marcel Ciolacu stătea noaptea şi dormea şi a visat el că e bine să fie cheltuieli până în 5.000 de lei pe un produs sau într-un singur loc… Sunt măsuri fiscale venite de la experţi, cred că nici de la ministru, de la experţii din Ministerul de Finanţe. Cu cine să negocieze? Ce să negociem?”, spune premierul.
Plățile cu bani cash nu vor mai trece de 5.000 de lei
Marcel Ciolacu a subliniat importanța unei abordări sincere în discuția despre această măsură. El a menționat că proiectul a fost supus dezbaterii publice. El a explicat că, în temeiul acestei propuneri, o persoană fizică nu va putea cheltui mai mult de 5.000 de lei într-un singur loc.
„Nu aveţi bani cash? Cu adevărat, nu am sacoul ăla făcător de bani, dar prin maşină am bani, ca să nu se mai întâmple… Cineva a interzis banii cash? Este vorba ca într-un singur loc să nu poţi cheltui mai mult de 5.000 de lei ca persoană fizică. Presupun că e o măsură de combatere a evaziunii, discutată nu de liderii politici, că nu suntem experţi în combaterea evaziunii fiscale. E o măsură. Am înţeles că nu mai exista la registrul de casă plafon de casă. Şi s-a luat o măsură, să fie până în 50.000 de lei. Presupun că au avut discuţii cu antreprenorii”, a explicat Ciolacu.
S-a limitat plata pentru a combate evaziune fiscală
Prim-ministrul a mai precizat că măsura a fost luată pentru a combate evaziunea fiscală din România. Potrivit lui, ea reprezintă 10% din PIB. De altfel, însumează 160 de miliarde de lei. El a subliniat că aceste fonduri ar putea contribui semnificativ la bugetul statului și ar permite dezvoltarea țării.
„Dacă bugetul statului ar avea măcar 10% din aceşti 160 de miliarde, respectiv 1% din PIB – 16 miliarde – ţin să spun că aş dormi foarte relaxat. Şi cred că şi domnul Boloş ar dormi foarte relaxat. Deci, este evident că undeva trebuie să intervenim. Dar a duce lucrurile într-o extremă că cineva interzice folosirea cash… Are cineva 5.000 de lei la el acum? Eu nu am. Ca să cheltui într-un singur loc 5.000 de lei este o nenorocire”, spune Marcel Ciolacu.
El a mai precizat „Tu poţi să cheltui în zece locuri de 5.000 de lei. Deci, 50.000 poţi să cheltui de la un colţ al străzii până la celălalt colţ al străzii. (…) Nu mă aveţi client în acest joc. Un joc ipocrit, speculat de anumiţi politicieni, care nu are nicio treabă cu adevărul. Acesta este adevărul concret”.
Cu toate acestea, Marcel Ciolacu a atras atenția asupra faptului că măsura nu interzice folosirea banilor cash. El a argumentat că această limitare nu ar trebui să afecteze în mod semnificativ oamenii obișnuiți.