România, prioritatea lui Marcel Ciolacu
În cursul zilei de miercuri, 14 februarie, prim-ministrul Marcel Ciolacu a vorbit despre o eventuală rupere a coaliției. Șeful Executivului a spus că își va da demisia în cazul în care liberalii vor decide să iasă de la guvernare.
Marcel Ciolacu a menționat că el și colegii săi din PSD au subliniat că prioritatea lor este România.
El a indicat că ar fi fost mai bine pentru el și colegii săi să nu intre la guvernare și să evite formarea acestei coaliții.
„Cel puțin eu și colegii mei din PSD am arătat că prioritatea noastră este România. Cel mai bine pentru mine și colegii mei ar fi fost să nu intrăm la guvernare și să nu facem această coaliție. În acest moment cred că ori am fi avut alegeri anticipate, pentru că suntem în pragul unei crize sociale, ori PSD ar fi avut cu 5 în față la alegeri, dar am hotărât într-un moment dificil că este bine să ne implicăm și să nu lăsăm România să se ducă într-o direcție total, total greșită”, a spus Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu spune că-și dă demisia dacă se rupe coaliția
Marcel Ciolacu a avertizat cu privire la posibilitatea demisiei sale în cazul în care PNL decide să se retragă de la guvernare.
Marcel Ciolacu a menționat că, în cazul unei decizii politice a partenerilor de coaliție de a se retrage de la guvernare, va primi mandatul său de prim-ministru. El a subliniat că a aderat la acest proiect în urma discuțiilor, inclusiv cu președintele României. El intenționează să ducă această coaliție și guvernare până cel puțin în 2024.
„Dacă este o decizie politică a partenerilor de coaliție să se retragă de la guvernare, în acel moment va primi mandatul meu de prim-ministru. Eu am intrat în acest proiect după o discuție, inclusiv cu președintele României, că vom duce această coaliție și această guvernare cel puțin până în 2024”, a adăugat Marcel Ciolacu.
Prim-ministrul a mai spus că nu este dispus să conducă un Executiv minoritar.
”Este exclus acest lucru. Dacă este o decizie politică a partenerilor de coaliţie să se retragă de la guvernare, în acel moment domnul preşedinte Klaus Iohannis va primi mandatul meu de prim-minstru”, a continuat el.
Marcel Ciolacu nu a luat încă o decizie cu privire la comasarea alegerilor
Premierul României a declarat, anterior, că însă nu s-a luat o decizie cu privire la comasarea alegerilor. Luni, 12 februarie, au avut loc discuții în acest sens, dar nu s-a ajuns la un numitor comun.
Șeful Executivului a spus că discuțiile în acest sens vor fi reluate în cursul zilei de vineri, 16 februarie.
„A rămas că atunci când mă întorc o să mai stăm de vorbă, vineri, pe acest subiect, să vedem cum tehnic putem face. Avem o legislație. Nu a fost o discuție că vrea PSD să dea președintele, că vrea PNL… Nu a fost o discuție. Sunt lucruri bune pentru democrație… Ce înseamnă esența democrației – o prezență cât mai mare la vot.
În cazul unei comasări, știm cu toții că la alegerile europarlamentare prezența e mai scăzută dacă nu inventăm un referendum pentru penali. Atunci s-a venit cu această idee că ar fi chiar mai democratică. Alți colegi din opoziție spun că nu e democratică, că direcționăm un vot”, spune Marcel Ciolacu.
Fostul prim-ministru al României, Nicolae Ciucă, a vorbit și el despre acest subiect, oferind aceleași detalii. Acesta a mai spus că o discuție despre comasarea alegerilor va fi irelevantă după ziua de vineri, 16 februarie.
Ciucă a afirmat că încă nu se ivește o decizie clară. Mai adaugă că subiectul este deja discutat în spațiul public de o perioadă semnificativă.