PSD iese din coaliția de guvernare și intră în opoziție
Președintele Partidului Social-Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a anunțat, joi, că atât el, cât și colegii săi au înțeles perfect votul românilor, care a fost un vot de blam adresat unei „clase politice mai preocupate de certuri sterile și răzbunări decât de viața cetățenilor”. Din acest motiv, au considerat că este necesar să lase la o parte ce a fost și să treacă peste nerespectarea cuvântului dat de partenerii din coaliția de guvernare pentru a încerca să continue împreună și să formeze un guvern stabil și funcțional pentru țară.
Fiind conștienți de situația gravă în care se află România, semnalată atât de partenerii europeni, cât și de instituțiile financiare internaționale, social-democrații au inițiat demersuri pentru formarea unei coaliții mai largi, incluzând toate partidele politice pro-europene. Cu toate acestea, nu se poate construi nimic durabil cu „parteneri incapabili să depășească propriile orgolii și clișee ideologice, care se comportă la fel ca în campania electorală”. Din nefericire, nu se pot stabili lucruri concrete cu oameni care au o atitudine contradictorie între interiorul partidului și declarațiile publice.
PSD nu poate lucra cu parteneri care se simt „murdăriți” de a sta la masă cu alții. PSD a suportat astfel de atitudini fără a comenta, dar acest mod de lucru este contraproductiv. De aceea, partidul politic se va retrage de la masa discuțiilor, dar nu va fugi de responsabilitate și va vota un guvern de dreapta în Parlament, considerând că România are nevoie urgentă de un guvern care să gestioneze problemele curente până la alegerile prezidențiale.
„Ca să fie clar! Atât eu, cât și partidul pe care îl conduc, am înțeles perfect votul românilor! A fost un vot la blam la adresa unei clase politice mai preocupată de certuri sterile și răzbunări decât de viața românilor!
Tocmai de aceea am considerat că suntem obligați să lăsăm la o parte ce a fost, să trecem peste nerespectarea cuvântului dat de partenerii noștri de Coaliție și să încercăm să mergem mai departe, împreună, pentru a da cât mai repede un guvern stabil și funcțional acestei țări! Fiind conștienți de situația gravă în care se află România, lucru pe care nu doar partenerii europeni, ci și instituțiile financiare internaționale l-au semnalat deja, am mers chiar mai departe, inițiind demersurile coagulării unei coaliții mai largi, formată din toate partidele pro-europene.
Din păcate, nu poți construi nimic durabil cu parteneri care sunt incapabili să depășească propriile orgolii și clișee ideologice și care se comportă la fel ca în campania electorală care ne-a adus aici.
Nu poți să stabilești ceva concret cu oameni care una vorbesc în interior și alta vorbesc în fața presei. Nu poți face nimic cu așa-ziși parteneri cărora le e ”silă” să stea la masă cu tine și care au impresia că așa se ”murdăresc”.
PSD a suportat destul astfel de atitudini, fără să comenteze și fără să își pună poalele în cap așa cum au făcut ceilalți. Acest mod de lucru este total contraproductiv în fața oamenilor.
De aceea, PSD se retrage cu demnitate de la masa discuțiilor, dar nu fugim de responsabilitate. Vom vota în Parlament un guvern de dreapta! O facem pentru că această țară are nevoie urgent de un Guvern care să gestioneze problemele curente până la alegerile prezidențiale care vor urma.
România nu trebuie să fie aruncată în aer de atitudini puerile și orgolii prostești”, a scris, joi, liderul social-democraților pe Facebook.
Ce spune PNL
Prim-vicepreședintele PNL, Ciprian Ciucu, a spus că retragerea USR din negocierile cu partidele pro-europene a fost determinată în principal de tensiunile dintre URS și PSD. Potrivit acestuia, USR ar fi căutat un motiv pentru a trece în opoziție. PNL și-ar fi dorit ca USR să rămână la masa negocierilor pentru a avea o coaliție stabilă. PNL se simte mai confortabil colaborând cu un partid reformist.
El înțelege calculul USR de a fi mai bine în opoziție, dar a considerat că acestora le-a fost nevoie de un pretext pentru a evita să pară că fug de responsabilitate. Potrivit spuselor sale, ar putea fi mai „sigur” pentru USR să fie un partid democrat în opoziție. Tensiunile dintre USR și PSD au fost evidente încă de la început, iar PNL a fost martor la schimburile de replici dintre cele două părți, așteptând ca acestea să termine. Niciunul dintre cele două partide nu părea dispus să colaboreze, PSD nefiind de acord cu prezența USR la discuții, iar USR dorind să evite asocierea cu PSD.
Ciprian Ciucu a recunoscut că și PNL are partea sa de responsabilitate în criza bugetară actuală, însă a subliniat importanța formării unui guvern stabil pentru a aduce echilibru în țară. În ciuda dificultăților, PNL va asigura stabilitatea țării și va încerca să inițieze reforme reale, chiar dacă nu se așteaptă să fie ușor în colaborarea cu PSD și ceilalți parteneri din coaliția de guvernare.
„Înțeleg calculul USR că e mai bine în opoziție, dar au vrut să evite să pară că fug de responsabilitate și au avut nevoie de un pretext. Poate e și mai safe să fie și un partid democrat în opoziție. PSD nu dorea USR la masă, iar USR nu voia neapărat să stea la masă ca să nu se murdărească de pesedism. Au fost discuții destul de contondente între PSD și USR iar noi ne uitam la ei, așteptam să termine.
Ce mi-aș dori și eu să mergem în opoziție… Nu mai stăm să ne batem capul, să stăm în opoziție, să punem de la PSD guvern minoritar… Tare mi-ar plăcea acest lux! Însă cineva trebuie să-și asume guvernarea și o facem fără nicio plăcere că aveam ce face la mine în primărie sau Ilie Bolojan la Senat. Atunci înghițim în sec, ne luăm înjurături că rămânem cu PSD la guvernare, asigurăm stabilitatea și apoi o să încercăm să inițiem niște reforme reale. Nu mă aștept să fie foarte ușor cu PSD și cu ceilalți parteneri de coaliție”, a conchis liberalul.