Marcel Ciolacu anunţă deschiderea Cazinoului din Constanţa. De când va fi deschis publicului

Anunțul a fost făcut printr-o postare pe TikTok, unde Ciolacu a publicat o filmare din holul central al edificiului construit în 1910. Premierul a subliniat că se bucură „imens” de finalizarea acestui proiect, început pe vremea când ocupa funcția de vicepremier și finalizat acum, în mandatul său de prim-ministru.

„Sunt ferm convins că nu sunt singurul care venea împreună cu părinţii când era copil, pe Faleza din Constanţa şi ne uitam la ruina Cazinoului şi locuitorii din Constanţa care stăteau pe băncuţe, cei mai în vârstă, ne povesteau poveştile de la Cazinou, cum a fost construit în 1910, cum a fost bombardat în război, cum s-au găsit scrisorile deţinuţilor politic care au muncit în acest cazinou, în pereţi. Erau trei puncte de atracţie în Constanţa: cazinoul, ruina cazinoului, de fapt, era delfinariul şi era acvariul, care este vizavi de cazinou”, a afirmat Marcel Ciolacu în postarea pe TikTok.

@marcel_ciolacu COLD 🥶 #marcelciolacu #psd #romania #emotii #chillguy ♬ Let him cook x Imperius on all platforms – Caleb

Premierul a declarat că este „foarte bucuros” de finalizarea restaurării Cazinoului din Constanța săptămâna viitoare, moment în care clădirea va fi deschisă publicului, oferindu-le vizitatorilor ocazia să admire această construcție impresionantă.

„Puţină lume ştie, când eram vicepremier, premier era Mihai (n. red. – Mihai Tudose), am pornit pentru a trece cazinoul pe listă la CNI (n. red. Compania Naţională de Investiţii), pe lista sinteză, şi după cinci ani de renovare, fiind foarte multă migală în reconstrucţia cazinoului şi după vreo trei ani de licitaţii şi contestaţii, în sfârşit, constănţenii şi noi toţi românii o să putem vizita din nou Cazinoul din Constanţa. Mă bucur imens că încă un obiectiv pe care l-am început când eram vicepremier acum îl finalizez când sunt prim-ministru”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Cazinoul este un simbol al orașului

Situat în centrul istoric al Constanței, Cazinoul este un simbol al orașului, proiectat de arhitectul elvețian Daniel Renard în stilul somptuos Art Nouveau. Inaugurat pe 15 august 1910, în prezența principelui Ferdinand, edificiul a trecut de-a lungul timpului prin multiple schimbări de administrație, alternând între proprietatea statului și cea privată. În urma acestor transformări, clădirea a fost abandonată, ajungând într-o stare avansată de degradare în anii 2000.

Încă din 2012, autoritățile locale și centrale au încercat să găsească soluții și finanțare pentru restaurarea și consolidarea Cazinoului. Compania Națională de Investiții (CNI) a organizat, între 2012 și 2018, trei proceduri de achiziție publică pentru reabilitarea monumentului. Însă, din cauza lipsei unor operatori economici capabili să îndeplinească cerințele stricte din caietele de sarcini, aceste licitații au fost anulate.