Marcel Ciolacu anunță investiții majore în România, după adoptarea Legii bugetului

Premierul Marcel Ciolacu a explicat că, imediat după adoptarea Legii bugetului de stat pentru anul 2025, se va intra într-un plan de investiții majore pentru România, prioritățile fiind programul Anghel Saligny și proiectele de infrastructură derulate de către Compania Națională de Investiții.

„Adoptarea bugetului pe 2025 este un semnal important pentru toți investitorii și partenerii noștri internaționali. Trecem acum la prioritizarea investițiilor publice în funcție de domeniu și stadiul de realizare. Acordăm prioritate investițiilor cu stadiu fizic avansat, în educație, sănătate, drumuri locale și județene, sisteme de alimentare cu apă și canalizare.

Primele programe în care operăm rapid sunt Anghel Saligny și cel derulat de Compania Națională de Investiții. Astfel, vrem să alocăm 50% din bani proiectelor finalizate în proporție de peste 80%. Iar alți 30% îi vom aproba pentru investiții cu o execuție între 40% și 80%.”, a declarat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că Guvernul va prioritiza investiţiile publice în funcţie de stadiul de realizare, alocând 50% din fonduri proiectelor finalizate în proporţie de peste 80% şi 30% pentru cele cu o execuţie între 40% şi 80%. Proiectele prioritare includ Anghel Saligny şi cele derulate de Compania Naţională de Investiţii (CNI). Ciolacu a subliniat că bugetul pe 2025 va stimula investiţiile în educaţie, sănătate, infrastructură locală şi sisteme de apă şi canalizare.

marcel ciolacu
SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin

Marcel Ciolacu a solicitat angajaților statului să fie responsabili

Premierul a prezentat miercuri, 6 februarie,  bugetul pentru 2025 ca fiind unul prudent, având în vedere contextul economic și nevoia de reducere a deficitului bugetar.

Ciolacu a menționat că se urmărește o scădere a cheltuielilor de funcționare ale statului printr-o restructurare a aparatului bugetar.

Această reformă include atât reducerea numărului de posturi, cât și comasarea unor instituții publice. Totodată, se lucrează la o reglementare unitară care să elimine anomaliile legate de prime, bonusuri și pensii multiple pentru conducătorii companiilor de stat.

Premierul a evidențiat faptul că România are venituri la buget cu 12% sub media Uniunii Europene, ceea ce afectează capacitatea de a asigura dezvoltarea dorită. A menționat că unele țări europene, inclusiv Germania, Austria și Estonia, au înregistrat scăderi economice, ceea ce afectează și economia României, având în vedere că 70% din exporturile țării sunt destinate pieței europene.

Un obiectiv major al bugetului este reducerea deficitului bugetar la 7% din PIB. Premierul a cerut ANAF să intensifice colectarea veniturilor la buget, inclusiv prin măsuri de combatere a evaziunii fiscale.