Guvernul accelerează procedurile pentru dezvoltarea infrastructurii, cu accent pe exproprieri rapide pentru proiecte precum Autostrada Transilvania și Centura de Nord a Capitalei, anunță premierul Marcel Ciolacu. Conform estimărilor oficiale, beneficiile economice vor fi majore, cu un impact direct asupra pieței de logistică și a conectivității naționale.

Marcel Ciolacu anunță exproprieri pentru Autostrada Transilvania și Centura Bucureștiului

Premierul Marcel Ciolacu a confirmat, în cadrul ședinței de Guvern de miercuri, că Executivul adoptă hotărâri privind coridoarele de expropriere pentru două segmente-cheie de infrastructură: un sector din Autostrada Transilvania și o porțiune din Centura de Nord a Capitalei.

Marcel Ciolacu a făcut referire și la un calcul recent efectuat la nivel guvernamental privind impactul economic al rețelei de autostrăzi aflate în construcție.

„Între timp, noi continuăm marile investiții în infrastructură. Adoptăm azi mai multe hotărâri privind coridoare de expropriere pentru noi loturi de autostrăzi. Este vorba despre un sector din Autostrada Transilvania și a unui segment din Centura de Nord a Capitalei.

Conform cifrelor industriei de logistică, cei 1000 de noi kilometri de autostradă începuți în 2016 și care vor fi gata în 2026 aduc 6 milioane de metri pătrați de depozite logistice în România, cu efecte economice de multiplicare uriașe.”, a declarat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Această extindere masivă a spațiilor logistice este văzută ca un efect direct al dezvoltării infrastructurii rutiere, în special în zonele din vestul, centrul și sudul țării.

Autostrada Transilvania, un proiect în plină dezvoltare

Recent, CNAIR a semnat contractul pentru ultimul tronson important: Poarta Sălajului – Nușfalău, cu o lungime de 41 km. Sectorul include Tunelul Meseș, cel mai lung tunel rutier construit vreodată în România.

Valoarea contractului depășește 6,6 miliarde lei, fiind cel mai mare semnat până acum de CNAIR. Execuția este estimată la 6 ani și jumătate, iar lucrările sunt realizate de firme din Turcia.

Grindeanu: Sunt în execuție 700 km de autostradă

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a completat, precizând că în prezent sunt în execuție circa 700 km de autostradă și că este esențial să fie menținut ritmul pentru a construi o rețea rutieră modernă.

Grindeanu a subliniat că „trebuie să menținem acest ritm și în anii viitori ca să avem o rețea eficientă în România. Pentru asta, trebuie să avem bani și să nu avem blocaje”.