Guvernul României se pregătește să implementeze noi măsuri de restructurare în cadrul administrației publice, anunțând schimbări importante la nivelul aparatului de stat. Premierul Marcel Ciolacu a declarat ferm că va iniția personal procesul de reorganizare, punând un accent deosebit pe eficiență și pe prioritizarea investițiilor publice. Aceste demersuri vin în contextul unei nevoi crescute de optimizare a cheltuielilor publice și de menținere a unui echilibru macroeconomic solid.

Marcel Ciolacu, primele restructurări anunțate

Premierul Marcel Ciolacu a confirmat astăzi că Guvernul României va demara un amplu proces de restructurare, punând accent pe eficientizarea aparatului de stat.

Liderul Executivului a declarat ferm că el va iniția primele măsuri, concentrându-se asupra secretariatului general al Guvernului.

„Eu o să fac primele restructurări!”, a subliniat premierul în cadrul unei conferințe de presă oficiale.

Oficialul a atras atenția că, deși anul trecut s-au luat anumite măsuri de restructurare, acestea au fost insuficiente pentru a atinge obiectivele propuse.

„Primii pași: o reorganizare la secretariatul general al Guvernului. Eu o să fac primele restructurări”, a reiterat Marcel Ciolacu.

Așteptări clare de la partenerii guvernamentali

Premierul a transmis că aceste reforme necesită implicarea tuturor partenerilor guvernamentali și că este necesar un consens în privința direcțiilor strategice.

„Aștept și de la parteneri. Știm ce ne dorim. Anul trecut au fost făcute restructurări, dar insuficiente”, a declarat prim-ministrul, punctând nevoia unei abordări mai ambițioase în anul 2025.

Investițiile publice, prioritare în planurile Guvernului

Ciolacu a amintit că, în paralel cu măsurile de restructurare, Executivul își propune creșterea nivelului investițiilor publice în anul 2025.

El a reiterat că investițiile reprezintă o componentă esențială în atingerea echilibrului macroeconomic al țării.

„Am avut o discuţie de şase luni sau de un an de zile de breaking news-uri în care vin taxe noi. N-au venit. Am avut, pe urmă, şase luni discuţii de TVA-ul, se măreşte … de apocalipsă. Pe urmă am avut discuţii de impozite noi pe muncă. Nu sunt în acest plan. Pentru că am negociat un plan pe şapte ani. Ei ce ne cer? Dom-le, rămâneţi în anvelopa în care sunteţi! Şi aveţi două condiţii: ori veniţi cu noua lege a salarizării pe care trebuie să venim şi o puneţi în aplicare când ajungeţi la 5% deficit, lucru care nu va fi foarte greu în următorii doi ani, dar continuaţi ritmul acesta de investiţii. Cu alte cuvinte s-a creat un echilibru macroeconomic între cheltuieli, investiţii şi venituri.

Am crescut veniturile de la 27%, cum le-am luat, le-am crescut la 29,6%. Şi de aceea, sunt nişte filosofi înainte, care au trecut acolo că anul viitor va trebui să avem, 2,5% parcă, venituri noi din PIB şi domnul ministru al Finanţelor, acelaşi ministru multhulitul, care venea cu impozite şi taxe, a negociat să fie doar 1,1%. Asta lăsând clar, fără să fie o forţare a creşterii impozitelor”, a explicat premierul Marcel Ciolacu.

Premierul a subliniat că măsurile luate până acum au dus la creșterea veniturilor bugetare de la 27% la 29,6% din PIB.

Cu toate acestea, a fost obținută o negociere avantajoasă cu instituțiile internaționale, astfel încât veniturile suplimentare din PIB necesare pentru anul următor să fie de doar 1,1%, în loc de 2,5% cum era prevăzut inițial.

Plan ambițios pentru 2025: investiții record

În privința investițiilor, șeful Guvernului a declarat că pentru anul 2025 se dorește atingerea unui nivel record al cheltuielilor publice destinate dezvoltării.

„Vreau, anul viitor, să avem, pentru prima oară, să depășim anul acesta și să fie investiții de peste 110 miliarde”, a spus Marcel Ciolacu.

Această direcție vine ca o continuare a strategiei macroeconomice care pune accent pe echilibrul între cheltuieli, venituri și investiții, fiind considerată o prioritate pentru modernizarea infrastructurii și consolidarea economiei naționale.