Marcel Ciolacu consideră că atât la Guvern, cât și la Parlament, pot fi identificate soluții pentru implementarea unor structuri de personal mai suple.
„Am văzut că există nemulțumiri față de această majorare, considerată prea mică. Chiar în Guvern, sunt angajați care protestează susținând că muncesc prea mult pentru 1.000 și ceva de euro pe lună! Cred că atât la Guvern, cât și la Parlament, putem găsi soluții pentru structuri de personal mai suple. Din economiile făcute pot fi mărite apoi salariile celor care merită. Și ministerele restante trebuie să finalizeze reorganizarea până pe 30 iunie, ca să reducem numărul bugetarilor, cum s-a întâmplat în fiecare lună din acest an!”, a declarat acesta la începutul ședinței de Guvern?
Marcel Ciolacu îi critică pe cei care și-au decontat ochelarii de fițe
Potrivit lui Marcel Ciolacu, unii funcționari publici au considerat că pot solicita decontarea ochelarilor de fițe, în valoare de mii de lei. El declară că Guvernul limitează această facilitate la suma de 500 de lei.
„Lămurim și subiectul decontării unor cheltuieli pentru ochelari și dăm posibilitatea angajatorilor să ofere această facilitate salariaților, în limita a 500 de lei de persoană”, a spus el.
Șeful Executivului i-a criticat pe cei care și-au decontat ochelarii în valoare de mii de lei.
„Am plafonat această sumă după ce unii funcționari publici s-au gândit că-și pot deconta ochelari de fițe, care costă mii de lei”, a explicat acesta.
Sindicaliștii, nemulțumiți de majorările salariale
Sindicaliștii funcționarilor publici din Camera Deputaților și Senat, precum și ai personalului contractual din cele două Camere ale Parlamentului, își exprimă dezacordul în legătură cu propunerea Guvernului de a crește salariile doar cu 10% în două tranșe.
„Opinia publică şi, din păcate, şi factorul politic au inoculat falsa idee conform căreia rolul nostru în funcţionarea statului român este minor, ceea ce atrage după sine consecinţe, mai ales la nivel salarial”, au transmis aceştia.
Aceștia cer Guvernului să reevalueze propunerea de creștere a salariilor angajaților din Parlamentul României, solicitând un procent de 20%, împărțit în două tranșe: 15% începând cu luna iunie 2024 și 5% în luna septembrie 2024, raportat la nivelul acordat în luna ianuarie 2024.
„Acum declarăm clar şi răspicat: Suntem funcţionarii statului care asigură funcţionarea Legislativului României! O greşeală minoră din partea noastră, poate avea repercusiuni asupra tuturor. Dacă şi noi ne-am îndeplini obligaţiile în rate şi la un nivel minim aşa cum sunt aceste propuneri de majorare salarială, înseamnă că ar trebui să ne calibrăm activitatea după aceleaşi tipare. Menţionăm încă un aspect care pare a fi ignorat. Factorul politic nu ar trebui să se bazeze pe dictonul «aşteaptă mulţi la uşă, dacă vreţi, plecaţi»”, se arată în comunicatul de presă al acestora.
Ei solicită Guvernului României să reevalueze propunerea sa de creștere a salariilor angajaților din Parlamentul României, cu un procent de 20%, împărțit în două tranșe: 15% începând cu luna iunie 2024 și 5% în luna septembrie 2024, în raport cu nivelul acordat în luna ianuarie 2024.
Aceștia reiterează faptul că au demonstrat respect și loialitate față de instituția în care își desfășoară activitatea și au ales să nu exercite presiune prin mișcări sindicale de protest, optând pentru dialog. Cu toate acestea, acest lucru nu trebuie interpretat ca lipsă de acțiune sau acceptare a primei oferte.
„Aşteptăm acelaşi respect pe care şi noi l-am oferit de-a lungul timpului!”, au conchis sindicaliştii funcţionarilor publici din Parlament.
Și Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), organizație care reprezintă zeci de mii de salariați din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), critică proiectul de ordonanță care prevede majorarea cu 10% a salariilor personalului plătit din fonduri publice. Sindicatul susține că acesta îi discriminează, din nou, pe polițiști și militari. În acest context, sindicaliștii îi transmit premierului Marcel Ciolacu că, în funcție de poziționarea Guvernului față de revendicările lor, vor decide dacă este necesară declanșarea unui nou conflict de muncă, care poate duce până la neasigurarea pazei secțiilor electorale de către polițiști.