Potrivit informațiilor transmise de Marcel Ciolacu, Executivul continuă procesul de reorganizare cu Ministerul Finanţelor, ANAF şi alte instituţii guvernamentale.

Marcel Ciolacu anunţă că Executivul continuă procesul de reorganizar

De asemenea, premierul şi-a exprimat speranţa că la toate ședințele următoare vor fi câte două ministere care vin cu schema de reorganizare. Astfel, vor putea finaliza tot procesul până la finalul lunii.

„Continuăm astăzi procesul de reorganizare cu Ministerul Finanţelor, ANAF şi alte instituţii guvernamentale din subordinea acestui minister”, a spus premierul.

Șeful PSD a spus în şedinţa Executivului și că autoritățile vor să respecte propunerea inițială.

„Sper că la toate ședințele următoare să avem câte două ministere care vin cu schema de reorganizare ca să finalizăm tot procesul până la finalul lunii, cum ne-am propus”, a conchis Ciolacu.

ANAF, venituri, Fisc
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Agenția Națională de Administrare Fiscală își rafinează activitatea

Anterior, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Ministerul Finanțelor au prezentat raportul acțiunilor întreprinse în perioada ianuarie-mai 2024 de către direcțiile de specialitate din cadrul Agenției și rezultatele generate de acestea.

În acest sens, în vederea creșterii conformării la declarare a contribuabililor, Agenția Națională de Administrare Fiscală, prin structurile de control fiscal, desfășoară în prezent, două tipuri de acțiuni. Acestea presupun interacțiunea de la distanță cu contribuabilul:

  • emiterea Notificării de conformare, care reprezintă un document prin care organul de inspecţie fiscală transmite contribuabililor/plătitorilor prezumtivi a fi selectaţi pentru efectuarea inspecției fiscale riscurile fiscale identificate, în scopul reanalizării situației fiscale și îndeplinirii obligațiilor fiscale conform prevederilor legale, ori a clarifica riscurile fiscale notificate, după caz.
  • efectuarea de acțiuni de verificare documentară, care constau în realizarea unei analize a situaţiei fiscale a contribuabilului/plătitorului, pe baza documentelor existente la dosarul fiscal al contribuabilului/plătitorului, precum şi pe baza oricăror informaţii şi documente transmise de terţi sau deţinute de organul fiscal, care au relevanţă pentru determinarea situaţiei fiscale.

Contribuabilii cu risc fiscal ridicat sunt supuși acțiunilor de control fiscal, respectiv:

  • inspecția fiscală în cazul contribuabililor care, urmare Notificării de Conformare, nu corectează și nu clarifică riscurile fiscale pentru care au fost notificați;
  • controlul antifraudă în cazul contribuabililor pentru care există indicii de evaziune fiscală.

În perioada ianuarie-mai s-au emis 8.240 notificări de conformare. Acestea au fost emise pentru riscuri fiscale estimate de 3.075.102.504 lei.

Este o creștere de aproximativ 202% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023. La momentul respectiv, s-au transmis 2.724 notificări de conformare.

Acestea au fost emise pentru riscuri fiscale estimate de 238.140.012 lei.