Marcel Ciolacu, anunțul momentului pe scena politică din România: Nu am nicio reţinere să spun

SURSA FOTO: Photos / Sabin Cirstoveanu

Marcel Ciolacu a vorbit luni, 13 noiembrie, despre decizia luată împreună cu Nicolae Ciucă de a forma o coaliție de guvernare în România. Astfel, liderul social-democrat a subliniat că aceasta a fost una corecta, iar alianța dintre formațiuni a adus „stabilitate şi coerenţă”, în opinia lui Ciolacu.

Marcel Ciolacu a vorbit despre mai multe subiecte importante la Summit-ul Autorităţilor Publice Locale din România. Unul dintre acestea a vizat coaliția de guvernare, iar premierul a spus că Guvernul a schimbat „vreo zece prim-miniştri în zece ani”.

Marcel Ciolacu laudă coaliția de guvernare

„Nici nu vreau să intru în detalii câţi miniştri au fost până acum pe fiecare minister în parte, dar cu adevărat, adevărata stabilitate a venit de la administraţiile locale, pentru că dumneavoastră aveţi un mandat de patru ani de zile. Asta face diferenţa între administraţia locală şi administraţia centrală. Asta face diferenţa de coerenţă”, a declarat Marcel Ciolacu.

De asemenea, acesta a susținut că decizia de a forma o coaliție de guvernare a fost una corecta. În opinia premierului, rocada a transmis lumii întregi că România „a intrat într-o democraţie consolidată după 32 de ani”.

„Nu am nicio reţinere să spun că am luat o decizie corectă atunci când am hotărât împreună cu preşedintele Nicolae Ciucă să creăm această coaliţie. Am căutat şi noi, la nivel guvernamental, să venim cu o stabilitate şi o coerenţă. Chiar dacă pentru prima oară în România s-a făcut o rocadă cu bună-credinţă, a existat un dialog şi înainte între mine şi preşedintele Nicolae Ciucă, şi după rocadă. De fapt, acea rocadă a transmis lumii întregi faptul că România, în sfârşit, a intrat într-o democraţie consolidată după 32 de ani, fiindcă indiferent cât ne place sau nu ne place, politicul creează aceste trenduri şi depăşeşte anumite bariere”, a susținut Ciolacu.

Șeful PSD a spus și că provocarea lui este de a veni cu un buget în acest an. Administraţiile locale să îşi poată construi din februarie noile proiecte, a subliniat premierul.

România are o problemă care ține de deficit

Potrivit acestuia, România nu are o problemă macroeconomică, ci una care ține de deficit și prioritizarea cheltuielilor.

„S-a cheltuit prea mult în toate direcţiile, încercând să acoperim absolut totul şi am uitat un lucru esenţial: până pe 31 decembrie închidem un exerciţiu financiar, 2016-2020. Asta este prioritatea administraţiei centrale şi locale şi asta este prioritatea României”, a susținut el.

Premierul a anunţat şi luni, 13 noiembrie, va fi o şedinţă a coaliţie unde vor începe cu bugetul de stat. Aceasta este cea mai mare prioritate, a subliniat Ciolacu.

„Nu există să nu acoperim cheltuielile în ceea ce priveşte programul Anghel Saligny şi investiţiile din CNI anul acesta. Am început cu cofinanţarea pe exerciţiul financiar trecut, ca să o vedem odată închisă, cred că mai avem vreo 1,5 miliarde de lei, care ne vor aduce 3 miliarde de euro. Cu adevărat, nu îi aduce nimeni mâine, pentru că este un mecanism întreg. Ei vor veni prin martie-aprilie. Cu adevărat, REpowerEU, introdus în PNRR, fiindcă altfel nu puteam să avem o perspectivă de a depune cererea de plată numărul 3, este finalizat. Acolo sunt peste 1,2 miliarde de euro către administraţiile locale, investiţii şi persoane fizice”, a spus Ciolacu.

Acesta a menţionat și că „nu putem să ne întoarcem să vorbim iarăşi de o absorbţie de 52-54%, cum a fost pe ultimul exerciţiu”.