Marcel Ciolacu asigură că FMI nu va impune măsuri: 80% din deficit se regăsește în investiții

marcel ciolacu

SURSA FOTO: Facebook/Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a lansat o declarație fermă, asigurând că România nu se confruntă cu riscul ca FMI să impună măsuri economice restrictive.

Marcel Ciolacu a afirmat că nu există riscul ca FMI să impună măsuri în România

Marcel Ciolacu a subliniat că România este acum o țară economică sustenabilă și că 80% din deficit este legat de investiții.

Ciolacu a declarat că România este economic sustenabilă în acest moment. El a explicat că 80% din deficit provine din investiții. Premierul a menționat că, dacă situația ar fi fost diferită, s-ar fi impus măsuri.

El a adăugat că FMI discută cu ministrul de Finanțe și analizează cifrele, colaborând și cu premierul pentru evaluarea ratingului de țară.

„România e o țară sustenabilă economic în acest moment. 80% din deficit se regăsește în investiții. Dacă nu s-ar fi întâmplat acest lucru s-ar fi luat măsuri. FMI discută și cu ministrul de Finanțe, se uită și la cifre, discută și cu premierul. Ei fac raitingul de țară. Ultimii indicatori și ultimele decizii în ceea ce privește ratingul de țară a fost că suntem stabili și rămânem stabili. Nu a crescut euro, și la BNR au crescut depozitele, avem bani din PNRR neconsumați. Tabloul e foarte mare”, a spus Ciolacu.

Premierul a declarat că nu se va modifica legea pensiilor, nu se vor retrage fonduri și nu se vor reduce pensiile, deoarece totul a fost negociat cu Comisia Europeană.

El a adăugat că FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană fac recomandări pentru țară. Ciolacu a menționat că a preluat mandatul cu o inflație de aproximativ 16%, care acum a scăzut la 5,4%.

„FMI face recomandări de țară. Și Banca Mondială face. Și Comisia Europeană face. (…) Eu am luat o inflație cu două cifre, era vreo 16%. Acum e 5,4 și cred că în următoarele zile va fi 5,1 anunțul INS”, a mai spus Ciolacu.

Sursă: Dreamstime

Ciolacu a adăugat că România are nevoie de capital și de intervenții bine fundamentate

Ciolacu a spus că își dorește să fie un „președinte normal”. El a recunoscut că nu s-a așteptat niciodată să ajungă președintele PSD, președintele Camerei Deputaților, premier și candidat pentru cea mai înaltă funcție în stat, având în vedere că a plecat din Buzău ca un simplu cetățean.

„Un președinte normal. Pariul vieții mele a fost cam toată această… nu m-am gândit niciodată, nu mă gândeam că o să fiu eu președintele PSD-ului, când am plecat de la Buzău, o să ajung președintele Camerei Deputaților, că o să ajung premier, candidat pentru cea mai înaltă funcție din Statul Român(…).Asta îmi doresc: să avem un președinte normal, care înțelege tabloul, că tabloul este uriaș. Cu experiență parlamentară, cu experiență în cadrul Guvernului, a înțelege unde trebuie să intervii, România are nevoie de capital”, a declarat Ciolacu.

Candidatul social-democrat la prezidențiale crede că România este pe o cale ascendentă în dezvoltarea economică. El a menționat că, dacă România va reuși să intre complet în Schengen, ar putea depăși Austria în ceea ce privește PIB-ul.

El a explicat că nu a călătorit în Orient și că România are nevoie de capital suplimentar, pe lângă fondurile din PNRR, bugetul de stat și fondurile europene.

„N-am plecat să mă plimb în țările din Orient. Avem nevoie de un capital suplimentar, în afară de cel prins în PNRR, bugetul de stat sau fonduri europene. Noi putem să fim un jucător regional de anvergură. Am bătut toți indicatorii. Putem să fim între primele 10 PIB-uri din Europa. E adevărat, eu mai mult ca sigur, și, dacă intrăm în Schengen, cu certitudine o să depășim, la PIB, și Austria”, explică Marcel Ciolacu.