Marcel Ciolacu asigură că România nu va pierde banii din PNRR. Vrea modificarea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi

PNRR

SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Premierul Marcel Ciolacu susține că România nu va pierde nicio sumă din tranșa a treia a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). De asemenea, el va discuta în coaliție despre modificarea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi, pentru a alinia legislația la cerințele europene.

Premierul Marcel Ciolacu susține că România nu va pierde nicio sumă din tranșa a treia a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). El acuză lipsa de implicare a unor miniștri și solicită demisii în cadrul Ministerului Energiei.

Premierul Ciolacu: „România nu va pierde fonduri din PNRR”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că România nu riscă să piardă niciun euro din tranșa numărul trei a PNRR. Ciolacu a explicat că, deși există unele probleme legate de proiectele Ministerului Transporturilor, acestea sunt în curs de rezolvare și nu vor afecta fondurile alocate.

„Dacă am fi avut niște miniștri mai implicați și care ar fi înțeles că nu mai merge cu șmecheria în 2024, acum nu am fi avut această problemă”, a subliniat premierul. El a menționat că există speranțe că vor avea loc demisii și în Ministerul Energiei.

Probleme tehnice în implementarea proiectelor PNRR

Referindu-se la tranșa a treia a PNRR, Ciolacu a precizat că la Ministerul Transporturilor sunt două proiecte problematice. Unul dintre ele se referă la metroul din Cluj, iar altul la o eroare tehnică legată de transmiterea documentelor prin SEAP.

SURSA FOTO:; Facebook/Marcel Ciolacu

„Nu riscăm să pierdem niciun euro. Sunt două sume la Ministerul Transporturilor. E ceea cu metroul de la Cluj şi încă o sumă pe nu ştiu ce erate, care nu au fost transmise din SEAP, ceva foarte tehnic, pe care le-am trimis din nou în discuţie, la nivelul tehnic. Amândouă sunt pe loan, sunt pe împrumut. Cu alte cuvinte, România nu pierde niciun leu, niciun euro din granturi”, a afirmat premierul.

Discuțiile tehnice sunt în curs de desfășurare la nivelul Comisiei Europene, iar Ciolacu a asigurat că procedurile se vor finaliza fără probleme.

Premierul a adăugat că există o întârziere de șase luni în închiderea procedurilor, dar că se fac eforturi pentru a recupera acest timp.

„Eu vă spun un singur lucru: tot ce era la companii, la Transporturi, și-au dat toți demisia imediat”, a declarat șeful Executivului.

De asemenea, a anunțat că aceeași măsură s-a aplicat și în cadrul AMEPIP. El speră ca în curând să apară demisii și în cadrul Ministerului Energiei.

Demisii și proceduri în derulare

Ciolacu a subliniat că a demarat proceduri de evaluare în toate companiile implicate și a cerut sprijinul Comisiei Europene pentru selecția unor experți independenți.

„Oricum, declanşez proceduri la toate. Oricum aducem companie. Oricum am cerut la Comisia Europeană chiar să-mi trimită un expert în selecţia pe 109. Este exclus ca România să pierdă vreun euro. Dacă am fi avut nişte miniştri mai implicaţi şi care ar fi înţeles că nu mai merge cu şmecheria în 2024, acum n-am fi avut această problemă”, a explicat premierul.

El a repetat că este exclus ca România să piardă fonduri europene și că, dacă miniștrii ar fi fost mai implicați, această situație nu ar fi apărut.

Modificarea pragului de impozitare la microîntreprinderi

Premierul a discutat și despre modificarea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi, subiect ce va fi dezbătut în cadrul coaliției.

El a menționat că aceasta va fi una dintre rarele discuții directe pe care le va avea cu președintele PNL, Nicolae Ciucă.

„Vom avea o discuție în coaliție, presupun că va fi una dintre rarele discuții pe care le voi avea direct cu președintele Nicolae Ciucă. Avem timp șase luni”, a declarat Ciolacu.

Premierul a explicat că se va consulta cu partenerii de coaliție pentru a ajunge la un acord acceptabil.

Reformele din PNRR și reacția Comisiei Europene

Întrebat dacă există nemulțumiri din partea Comisiei Europene cu privire la modul în care România a îndeplinit jaloanele din PNRR, premierul a respins această idee.

„Gândiți-vă că noi am avut de îndeplinit în cererea de plată numărul 3, pentru că despre ea vorbim, 74 de jaloane și nu știu câte ținte. Din cele 74, sunt discuții pe 3 jaloane”, a afirmat premierul, subliniind că acestea sunt reforme complexe și că se află într-un stadiu avansat.

Ciolacu: „Comisia Europeană propune nivelul TVA existent în Europa”

În ceea ce privește pragul de 800.000 de euro propus pentru microîntreprinderi, Ciolacu a precizat că această valoare este în concordanță cu nivelul existent la nivel european.

„Comisia Europeană a propus ce este în toată Europa. Este nivelul plătitorilor de TVA”, a explicat el.

Premierul a adus în discuție și o întâlnire planificată în aprilie cu reprezentanții Comisiei Europene, unde va aborda subiectul pragului de impozitare pentru microîntreprinderi. Ciolacu a insistat că nu va accepta o nouă reducere a acestui prag fără o negociere solidă.

„Vom negocia așa cum am făcut-o și anul trecut cu deficitul”, a adăugat premierul.