Marcel Ciolacu a anunțat că a decis să își asume răspunderea în Parlament pe pachetul de măsuri fiscale. Acestea vizează stoparea risipei bugetare, lupta împotriva evaziunii şi reaşezarea sistemului fiscal pe baze echitabile. Parlamentul se reuneşte de la ora 18.00 în şedinţă comună.
Marcel Ciolacu a spus că a decis să îşi asume răspunderea în Parlament pe un pachet de măsuri care vizează stoparea risipei bugetare, lupta împotriva evaziunii şi reaşezarea sistemului fiscal pe baze echitabile.
El a menționat că este obligat, ca premier, să pună interesul României mai presus decât interesele unor grupuri nemulţumite.
”Am decis să îmi asum răspunderea în Parlament pe un pachet de măsuri care vizează stoparea risipei bugetare, lupta împotriva evaziunii şi reaşezarea sistemului fiscal pe baze echitabile”, a transmis premierul în ziua asumării răspunderii Guvernului pe pachetul de măsuri fiscale.
Marcel Ciolacu pune interesul României mai presus de orice
”Ca premier, sunt obligat să pun interesul României mai presus decât interesele unor grupuri nemulţumite că fac profituri nu de miliarde de euro, ci “doar” de sute de milioane de euro”, a mai arătat şeful Executivului.
Parlamentul se reuneşte marţi, de la ora 18.00 , în şedinţă comună pentru asumarea răspunderii Guvernul pe pachetul de măsuri fiscale. Decizia privind programul a fost luată de Birourile permanente reunite. Amendamentele parlamentarilor la proiectul Executivului pot fi depuse până la ora 13.00.
OUG pentru reglementarea salariului minim în construcţii
Guvernul condus de Marcel Ciolacu urmează să îşi asume răspunderea marţi, în Parlament, pe un proiect de lege. Acesta cuprinde mai multe măsuri fiscale. Executivul a aprobat, luni, proiectul de lege privind oprirea risipei bugetare, combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale în România. Separat, va fi emisă o ordonanţă de urgenţă pentru reglementarea salariului minim în construcţii şi în agricultură. Se dorește acest lucru „pentru a ne asigura că aceste salarii vor creşte cât mai repede cu putinţă”.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin a arătat va fi o hotărâre de Guvern separată. Aceasta va reglementa creşterea salariului minim pe economie cu 10 procente şi anume la 3.300 lei.
”Acesta este actul pe care am decis să îmi asum răspunderea în Parlament”, a spus şeful Executivului, Marcel Ciolacu, în şedinţă.
Premierul a spus că nu se poate vorbi de austeritate
El a dat asigurări că nu se poate vorbi de austeritate când o măsură cheie este creşterea salariului minim cu 10% de la 3.000 la 3.300 de lei. În construcţii, prin ordonanţă de urgenţă, se mărește salariul minim cu 12.5% până la 4.500 de lei.
”Acest Guvern nu creşte însă TVA-ul general. Şi păstrăm la 9% TVA-ul pentru alimente şi medicamente. La fel cum păstrăm TVA-ul cel mai mic, de 5% la lemne de foc, energie, gaze şi cărţi. Deci nu există niciun risc pentru ca preţurile să crească”, a arătat Ciolacu.
Condițiile în care poate să pice Guvernul
Potrivit articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului. El își asumă răspunderea asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură este adoptată.
Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat. Aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern. În cazul în care preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.