Marcel Ciolacu avertizează că atacurile Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Dunăre nu sunt întâmplătoare
Premierul României, Marcel Ciolacu, a avertizat că atacurile recente ale Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Dunăre nu sunt întâmplătoare. Aceste atacuri au implicații majore pentru România și securitatea regiunii.
Atacurile ruse din proximitatea teritoriului românesc cresc în mod alarmant riscurile de incidente. De asemenea, duc la agravarea situației în regiunea Mării Negre și a Dunării, a punctat premierul în cadrul Bucharest Security Conference.
„Este clar că Rusia va continua să preseze navele comerciale şi va impune zone în care nu se circulă în Marea Neagră. Atacurile de la graniţa dunăreană nu sunt accidentale, deoarece Rusia ştie că peste jumătate din cerealele ucrainene pentru export sunt transportate în prezent prin intermediul culoarelor de navigaţie din România”, a declarat Ciolacu, în mesajul prezentat la reuniune de Nicolae Comănescu, consilier de stat pentru politică externă şi afaceri strategice în cadrul Cancelariei premierului.
În fața acestei provocări, premierul României a subliniat importanța ca NATO să fie pregătită. Ciolacu a spus că Alianța trebuie să facă față unor eventuale escaladări ale conflictului în regiunea Mării Negre și a Dunării.
„Aceasta este poziţia de apărare corectă, reţinând că provocărilor ruse nu le lipseşte nici imaginaţia şi nici versatilitatea”, a subliniat premierul.
Tensiunile din Orientul Mijlociu ar putea avea un impact în Europa
Potrivit prim-ministrului, în prezent, aliaţii euroatlantici se confruntă cu tensiuni în Orientul Mijlociu. „Campania de teroare ‘de tip ISIS’” de aici împotriva Israelului este „de bun augur la Moscova”.
Marcel Ciolacu a subliniat faptul că aceste tensiuni ar putea avea un impact asupra Europei. Potrivit spuselor premierului, există posibilitatea unui val suplimentar de refugiați din Orientul Mijlociu.
„În loc să se concentreze exclusiv pe ameninţările ruse, pe sancţiuni şi pe susţinerea faţă de Ucraina, aliaţii euroatlantici se confruntă cu tensiuni în Orientul Mijlociu, care au un potenţial ameninţător de a se propaga şi în Europa. Deja există atacuri teroriste în Europa, iar serviciile secrete cresc nivelul de vigilenţă la maxim.
De asemenea, există spectrul încă unui val de refugiaţi din Orientul Mijlociu către Europa, cu tot cu impactul negativ cunoscut asupra politicii interne a statelor europene”, a transmis Marcel Ciolacu.
De asemenea, premierul a vorbit despre o campanie de fake news cu privire la războiul din Gaza. Ciolacu a spus că aceasta „îşi găseşte ecou în campania agresivă a Rusiei de dezinformare care s-a desfășurat în Europa, la începutul agresiunii militare din Ucraina”.
În aceste condiții, Marcel Ciolacu a punctat că România intenționează să joace un rol în cadrul comunității diplomatice europene și euroatlantice. Țara noastră dorește să faciliteze dialogul între Israel și țările arabe care împărtășesc aceleași convingeri.
„Liderii europeni trebuia să ia în considerare fragilitatea societăților democratice care se confruntă cu numeroase amenințări simultane și să se adapteze la volatilitatea situației de securitate din lume”, a evidențiat premierul.