Bugetul pentru 2024 va fi adoptat până la finalul anului

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat pe data de 22 noiembrie că bugetul pentru 2024 va fi adoptat până la finalul anului.

Întrebat care este calendarul adoptării bugetului, acesta a răspuns: ”Până la sfârşitul anului îmi promit colegii mei să o să avem buget”.

Șeful Executivului a înștiințat, de asemenea, ordonatorii de credite că pot începe anul ”cu investiţii”.

”Autorităţile locale şi centrale să ştie foarte clar că-şi vor începe anul cu investiţii”, a declarat el miercuri, la Buzău.

Marcel Ciolacu îl învinovățește pe Florin Cîțu pentru datoriile de 9,2% din PIB

Marcel Ciolacu a fost întrebat și despre plata datoriilor de 9,2% din PIB. Premierul a spus că despre asta ar trebui să vorbească fostul premier Florin Cîțu. Șeful Executivului fost întrebat și despre plățile estimate doar pe dobânzi de aproximativ 40 de miliarde.

“De ce nu-l întrebaţi pe Cîţu? De ce nu aţi ţipat când a făcut datorii de 9,2% din PIB? Cumva consideraţi că acele datorii nu le plăteşte? Va veni vreun prim-ministru sau vreun preşedinte al României care să spună nu vă supăraţi, eu nu am nicio treabă cu ce-au făcut ei. De ce n-a văzut România când un inconştient a dus ţara în această zonă? Iertaţi-mă că întreb şi eu. N-am nicio problemă, răspund la orice întrebare, dar ăsta este adevărul”, a declarat el în cadrul unei conferințe de presă.

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că acele datorii trebuie plătite.

”Acele datorii trebuiesc plătite. Şi ne-am pregătit şi vom bugeta ca să nu intrăm, Doamne-fereşte, în incapacitate de plată, la Bufferul care este acum şi la Banca Naţională şi la Ministerul de Finanţe, pentru că avem cel mai mare buffer, nu este o problemă să avem incapacitate de plată sub nici o formă anul viitor”, a spus acesta.

Nu vor crește taxele în 2024

Amintim că marți, prim-ministrul a spus că în 2024, nu vor crește taxele. Șeful Executivului a adăugat că nici nu se vor introduce altele noi, care să îi împovăreze pe români și mediul de afaceri.

De asemenea, partenerii sociali, în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, vor fi consultați cu privire la nivelul salariului minim pe economie garantat în plată.

Oficialul a afirmat că „Guvernul va lua o decizie privind salariul minim doar după ce va fi agreată cu partenerii sociali”.

Alte teme discutate în cadrul întâlnirii au fost implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență și dialogul cu reprezentanții Comisiei Europene. A fost discutat în primă lectură și ordinul ministrului Muncii și Solidarității Sociale privind stabilirea sectoarelor de negociere colectivă. Totodată, a fost analizat regulamentul privind colaborarea în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, conform noii Legi a Dialogului Social. Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.