Miercuri, pe data de 14 august, premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Educației, Ligia Deca, ca până la finalul acestei luni, să revizuiască măsura reducerii bursei de merit pentru elevii aflați la începutul carierei sportive.
Marcel Ciolacu nu vrea reducerea burselor de merit pentru sportivii români
Miercuri, pe data de 14 august, premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Educației, Ligia Deca, ca până la finalul acestei luni, să revizuiască măsura reducerii bursei de merit pentru elevii aflați la începutul carierei sportive
Marcel Ciolacu a afirmat că nu poate fi de acord cu această măsură, care s-ar aplica din septembrie, pentru că România își dorește exact contrariul.
”Tot în legătură cu sportul şi educaţia, vreau să-i cer doamnei ministru al Educaţiei, Ligia Deca, să revizuiască până la finalul lunii măsura reducerii bursei de merit pentru elevii aflaţi la începutul carierei sportive.
Nu pot fi de acord cu această decizie ce ar urma să se aplice din septembrie, deoarece România îşi doreşte exact contrariul: să convingă cât mai mulţi copii să facă sport! Vrem ca prin sport să-i îndepărtăm de alte tentaţii periculoase, vrem să-i ajutăm să crească sănătoşi!
Nu putem să facem asta dacă elevii sportivi pierd şi minimul de ajutor primit din partea statului”, a declarat el la începutul şedinţei de Guvern.
Șeful Executivului a ținut să îi mai felicite încă o dată pe sportivii români care au fost prezenți la Jocurile Olimpice de la Paris.
”Vreau să-i felicit încă o dată pe toţi performerii României de la Olimpiadă, este cel mai bun rezultat al nostru din ultimii 16 ani. Cuantumul premiilor oferite medaliaţilor duce ţara noastră în top 5 mondial şi este firesc să fie aşa!
Doar aşa putem să motivăm şi alţi tineri sportivi să aspire la marea performanţă. Aceste milioane de euro alocate ca premii sunt printre banii cheltuiţi cel mai eficient de România în ultimii ani!”, a adăugat premierul.
Decizie importantă privind cazurile de hărțuire sexuală
Tot miercuri, Guvernul a adoptat o măsură importantă care va influența modul în care sunt gestionate cazurile de hărțuire sexuală și alte încălcări grave ale legii. Potrivit noilor reglementări, românii sunt încurajați să depună plângeri în cazurile de hărțuire, iar aceste sesizări vor fi transmise direct procurorilor și Poliției, asigurând astfel o reacție rapidă și eficientă.
La începutul ședinței de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Executivul va discuta despre modificarea legislației pentru protejarea victimelor hărțuirii sexuale. Acest subiect este considerat crucial pentru asigurarea transparenței și responsabilității în fața opiniei publice.
Printre modificările propuse se numără și posibilitatea ca victimele hărțuirii sexuale să poată depune sesizări în mod anonim.
”Alt subiect cu care eram datori în faţa opiniei publice este modificarea legislaţiei pentru protejarea victimelor hărţuirii sexuale. Principala modificare este că victimele acestor agresiuni pot depune şi sesizări anonime”, a anunţat, miercuri, în debutul şedinţei de Guvern, premierul Marcel Ciolacu.
Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că, pentru ca o sesizare anonimă să fie examinată și soluționată, aceasta trebuie să conțină indicii legate de faptele de hărțuire, fie ele de natură sexuală sau morală.
De asemenea, premierul a menționat că, printre modificările legislative, se vor include și norme care permit universităților și altor instituții, inclusiv unităților de învățământ preuniversitar, să implementeze măsuri destinate descurajării hărțuirii. Mai multe puteți citi aici.