Nu se va închide niciun cabinet de medic de familie
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că nu se va închide niciun cabinet de medic de familie. Șeful Executivului a asigurat că se vor purta negocieri în acest sens.
„Nu se va închide niciun cabinet de medic de familie. Cu adevărat, îmi doresc nu o descreştere, ci o creştere a serviciilor medicale, în echilibru, dacă există o descreştere la per capita (punctul alocat pentru asistenţa în sănătate – n.r.). (…) Să stea liniştiţi medicii de familie, pentru că se vor negocia.
Cu adevărat, îmi doresc mai multe servicii, îmi doresc ca românii să nu ajungă foarte repede la spital şi multe dintre probleme să se rezolve în zona medicilor de familie”, a declarat acesta la Antena 3 CNN.
Potrivit lui Marcel Ciolacu, există medici care câștigă, per capita, sume între 10.000 și 15.000 de euro. Premierul a spus că aceste sume i se par „un pic cam mari”. De aceea, este nevoie de negocieri, pentru a se găsi un echilibru, susține el.
„Credeţi că este corect să existe un plafon de câştig al unui medic de familie? Am cerut toate statisticile. Există medici de familie care câştigă per capita, nu neapărat pe servicii medicale, peste suma de 10.000-15.000 de euro. Mi se par sume un pic cam mari. De aceea e o negociere, ne aşezăm la masă, găsim un echilibru.
Trebuie să ordonăm această ţară, trebuie să scăpăm de excepţii. Nu pot să existe medici în oraşele mari, dezvoltate, care să câştige peste 15.000 de euro şi un medic în zona rurală, poate care are mai mulţi oameni în vârstă şi e mai multă muncă, mai multă deplasare, să câştige o sumă foarte mică.
Trebuie să găsim un echilibru, trebui să fie o echitate socială”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Statul român cheltuiește aproximativ un miliard de euro lunar prin CNAS
Prim-ministrul a adăugat că statul român cheltuiește, lunar, prin CNAS, aproximativ un miliard de euro pentru sistemul public de sănătate.
„Statul român cheltuie prin Casa de Sănătate în jur de un miliard de euro lunar. Nu se va închide nici un cabinet de medic de familie. Cu adevărat îmi doresc o creștere a serviciilor medicale.
Până să vin la emisiune, am semnat numirea noului președinte al Casei de Sănătate. Este o doamnă care este foarte respectată, un medic de familie din Cluj. Sunt niște proceduri de negociere. Nu putem să luăm foc. Nu putem să ieșim în orice protest”, a explicat acesta.
Valeria Herdea este noul președinte al CNAS
Amintim că prin decizia semnată de premierul Marcel Ciolacu și publicată în Monitorul Oficial luni, Valeria Herdea a fost desemnată în calitate de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, doamna Valeria Herdea se numește în funcția de membru al consiliului de administrație și președinte, cu rang de secretar de stat, al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate”, se arată în document.
În decembrie, Cristian Georgică Celea a fost desemnat în funcția interimară de conducere a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, conform unei decizii publicate în Monitorul Oficial. Această numire a avut loc în urma demisiei lui Andrei Baciu, care lăsase postul vacant.
În acea perioadă, Nicolae Ciucă, liderul PNL, a afirmat că a avut o discuție cu Andrei Baciu. Ciucă a spus că nu a considerat necesar să-i solicite demisia. El a subliniat că demisia a fost o decizie luată de către Baciu în mod voluntar, considerând-o un act de onoare, având în vedere implicarea numelui său în respectivul dosar.
Președintele demisionar al CNAS a fost acuzat de către DNA de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în cadrul dosarului privind achiziția de vaccinuri împotriva COVID-19. Mai multe puteți afla aici.