Marcel Ciolacu anunță cererea de plată numărul 3 din PNRR
Marcel Ciolacu a anunțat, marți, 12 decembrie, că urmează să transmită, vineri, 15 decembrie, cererea de plată cu numărul 3 din PNRR.
Premierul Marcel Ciolacu a condus, astăzi, reuniunea Comitetului Interministerial de Coordonare a PNRR. Acest comitet adună laolaltă ministerele și instituțiile responsabile de îndeplinirea angajamentelor asumate de Guvernul României în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.
Cu această ocazie, premierul a anunțat că România va primi o nouă tranșă de peste 3,1 miliarde de euro.
„Vom transmite vineri, 15 decembrie, cererea de plată numărul 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență, ceea ce înseamnă o finanțare de peste 3,1 miliarde de euro pentru România, care include prefinanțarea de 13% deja încasată.
Prin îndeplinirea țintelor și jaloanelor asumate, dar și prin consultări cu reprezentanții Comisiei Europene, reușim să transformăm PNRR într-un instrument de reforme și de investiții de care românii au nevoie”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
Această a treia cerere de plată, în valoare totală de 2,7 miliarde de euro, acoperă granturi de 1,9 miliarde de euro și împrumuturi de 811 milioane de euro.
În plus, cererea vizează 74 de ținte și jaloane asociate trimestrului III 2022 și trimestrului IV 2022.
Guvernul dorește urgentarea finalizării a alte opt jaloane
În timpul ședinței, au fost examinate țintele și jaloanele asociate cu cererea de plată numărul 3.
Oficialii au discutat inclusiv cele opt jaloane aflate deja în faza de finalizare. Totodată, s-au propus măsuri pentru accelerarea implementării acestora.
„Consiliul Uniunii Europene a evaluat pozitiv modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență al României, în valoare de 28,5 miliarde de euro. A fost un efort colectiv al întregii echipe la nivel guvernamental și reprezintă un succes pentru România. Vă mulțumesc și vă asigur de întreaga mea susținere pentru buna gestionare și implementare a Planului, astfel încât banii alocați țării noastre prin PNRR să fie atrași în totalitate și investiți corect și eficient”, a declarat premierul.
În timpul întâlnirii, au fost analizate și rezultatele misiunilor de audit efectuate de către Autoritatea de Audit în cadrul PNRR.
De asemenea, s-au discutat următorii pași ce urmează a fi parcurși în urma aprobării modificărilor aduse la PNRR de către Consiliul Uniunii Europene. Pașii include:
- semnarea Actului adițional la Acordul privind contribuția financiară
- actualizarea cadrului legal național și implementarea noului capitol REPowerEU, menit să sporească reziliența și independența energetică a României.