Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat la începutul ședinței de Guvern de joi că Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și-a intensificat eforturile în colectarea veniturilor, atingând un nivel record în luna octombrie. Colectarea veniturilor a ajuns la 40 de miliarde de lei, apropiindu-se de ținta impusă.
Dacă ritmul ANAF de colectare se menține, vom respecta ținta de deficit bugetar
Marcel Ciolacu și-a exprimat convingerea că, dacă se menține același ritm de colectare și se controlează cheltuielile neesențiale, România va reuși să respecte ținta de deficit bugetar agreată cu Comisia Europeană.
De asemenea, premierul a subliniat importanța combaterii evaziunii fiscale și a fraudei în România. El a spus că eliminarea evazioniștilor, care „fură zeci de miliarde an de an este cheia” pentru a obține fondurile necesare pentru creșterile de pensii, educație și sănătate.
În acest sens, Marcel Ciolacu a menționat că nu dorește introducerea de noi taxe, ci ca toți „cei care nu plăteau până acum, cei care fraudau statul și care fură din sănătatea, educația și pensiile românilor” să își îndeplinească obligațiile fiscale.
Fiscul a colectat cu aproape 12% mai mult în primele zece luni
Veniturile bugetare brute colectate în primele zece luni din acest an sunt de 346,48 miliarde de lei, cu 11,9% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform unui comunicat al ANAF.
„Perioada ianuarie – octombrie 2023 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2022, veniturile bugetare brute colectate au fost în sumă de 346,48 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 11,9% (indice nominal), respectiv cu 36,84 miliarde de lei faţă de primele zece luni din 2022 (309,64 miliarde de lei). Veniturile bugetare nete încasate au fost în sumă de 322,36 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 9,00% – indice nominal, în sume absolute cu 25,94 miliarde de lei mai mult faţă de perioada corespondentă din 2022 (296,42 miliarde de lei)”, se spune în comunicat.
Instituţia menţionează că aceste venituri s-au obţinut în condiţii economice mult diferite, amintind de scăderea nivelului inflaţiei de la 15,88% în primele 10 luni 2022 la 8,09% în perioada similară din 2023 şi scăderea ritmului de creştere economică de la 4,7% în 2022 la 2% în 2023, potrivit ultimelor date de la Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză.
ANAF precizează că în perioada de referinţă s-a rambursat TVA către mediul economic în cuantum de 24,8 miliarde de lei, cu 1,5 miliarde de lei mai mult faţă de perioada similară a anului 2022.