Alegeri locale 2024. Comasarea alegerilor, o mișcare excelentă

Alegeri locale 2024. Marcel Ciolacu a declarat că fuzionarea alegerilor locale cu cele europarlamentare a fost o mișcare excelentă. El a subliniat că fără această decizie, rata participării la vot ar fi fost sub 25%.

El spune că cu cât vor fi prezenți mai mulți români la vot, cu atât vor fi mai legitimi oamenii politici care îi vor reprezenta.

„Sunt prim-ministrul României. Vremelnic. Eu nu iau decizii în funcţie de PSD sau de PNL. A fost o decizie pentru că, dacă nu ar fi fost comasarea europarlamentarelor cu localele, prezenţa la vot în acest moment ar fi fost una sub 25%.

Ăsta era trendul în acel moment şi cred că s-a luat o decizie foarte bună. Cu cât vor fi prezenţi mai mulţi români la vot, cu atât oamenii politici care vor reprezenta pe români atât la nivel european, cât şi la nivel local vor fi mai legitimi”, a spus Marcel Ciolacu, într-o conferinţă de presă susţinută, vineri la sediul PSD Alba Iulia.

Alegerile locale, cele mai greu de organizat

Alegerile locale sunt cel mai dificil de organizat, spune Toni Greblă, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente. Acesta aminteşte că sunt cel puțin patru buletine de vot întotdeauna.

”Sunt circumscripții în fiecare UAT, niciun vot dintr-o localitate nu seamănă cu cel din cealaltă și din acest punct de vedere e un pic mai dificil și pentru cetățeni să voteze pe patru buletine”, spune acesta.

El a subliniat că în prezent aceste alegeri au fost comasate, adăugând și buletinul pentru europarlamentare. Greblă a detaliat că acum există o singură circumscripție, atât în interiorul României, cât și în străinătate, și un singur buletin de vot pentru ambele categorii de alegători.

Greblă a informat că autoritățile locale vor folosi tușiere în cabina de vot, precizând că s-a decis prin hotărâre ca fiecare cabină de vot să fie echipată cu o tușieră, pentru a facilita procesul de vot.

”Autoritățile locale vor folosi tușiere în cabina de vot. Am decis prin hotărâre în fiecare cabină de vot să existe o tușieră care să fie utilizată dacă e nevoie.”, mai spune el.

Secțiile de vot se deschid la ora 07:00

El a indicat că secțiile de vot se deschid la ora 7:00 în întreaga țară. Această decizie a fost luată pentru a proteja personalul secțiilor de votare.

Greblă a adăugat că, în principiu, votarea se încheie la ora 22:00.

”Secțiile de vot se deschid la ora 7:00 în toată țara. S-a luat decizia de a fi ora 7:00 pentru că trebuie protejat și personalul secțiilor de votare. Se încheie, în principiu, la ora 22:00. Dacă se constată că mai sunt oameni care n-au apucat să voteze, tuturor li se va permite să voteze până la ora 23:59, când aplicația se închide automat.”, arată el.

El a explicat că procesul de vot implică prezentarea unui act de identitate, care va fi scanat pe o infrastructură electronică, iar tableta aparține Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS). Aplicația folosită este dezvoltată de Autoritatea Electorală Permanentă și instalată de către STS.

După ce este confirmat că alegătorul are drept de vot și este înscris în registrul electoral, acesta va primi cinci buletine de vot.

”Buletinul de vot e foarte simplu, ce e foarte important e că pe pagina din interior e o legendă în care sunt trecuți toți competitorii politici și este indicat numărul de pagină la care acesta se găsește.”, mai spune el.

Greblă a explicat că alegătorul trebuie să deschidă buletinul la competitorul politic pe care-l susține. El a subliniat că buletinul are doar două file față-verso pentru membri, fiind relativ simplu de utilizat.