Marcel Ciolacu spune că 1% din cifra de afaceri este convenabil
Premierul Marcel Ciolacu a explicat de ce coaliția a decis să impună impozitul de 1% pe cifra de afaceri. Șeful Executivului a declarat că, la Comisia Europeană, se vorbește că România era un paradis fiscal.
„Niciunde în Europa nu veți găsi un plafon de un milion de euro ca să plătești 1% din cifra de afaceri. Atunci, statul român a considerat că e normal acel plafon. Cel mai mare plafon e în Portugalia, de 200.000 de euro. Pe mine toți când mă prind de la Comisia Europeană mi se spune că nu e normal să avem paradis fiscal.
Decizia coaliției a fost să plătească 1% pe un plafon de 60.000 de euro și ce e peste să depășească 300.000. (…) Nu poți să aplici așa ceva la un stat de mărimea României. Vreau să vedem proporțiile. Ar fi afectat tot mediul de afaceri în ansamblul său. Dacă Guvernul Ciolacu nu venea cu acest pachet de asumare, România pierde fonduri europene. 70 de miliarde de euro, fără ei România nu se poate descurca”, a spus Marcel Ciolacu.
Legea privind noile măsuri va fi adoptată luni
În cursul zilei de luni, 25 septembrie, va avea loc o ședință de Guvern. În cadrul ei va fi adoptată legea privind noul pachet de măsuri fiscale.
Ulterior, vor fi adoptate eventualele amendamente. Iar în cursul zilei de marți sau cel târziu miercuri dimineață se va merge în Parlamentul României pentru angajarea răspunderii Executivului.
Din momentul în care Executivul își va angaja răspunderea în fața Parlamentului României, va dura trei zile pentru depunerea moțiunii de cenzură.
În prezent, opoziția politică este divizată, iar șansele unei moțiuni de cenzură sunt foarte mici, potrivit unor surse guvernamentale citate de știripesurse.ro. Marcel Ciolacu se așteaptă ca această lege să fie contestată la Curtea Constituțională a României (CCR).
USR, prin vocea lui Cătălin Drulă, a anunțat deja că va ataca legea la CCR. Este posibil ca și alte partide politice să se ralieze demersului USR.
Pe scurt, chiar dacă legea va trece prin angajarea răspunderii Guvernului Marcel Ciolacu în fața Parlamentului României, este posibil să existe modificări ca urmare a unor decizii ale CCR.
Potrivit Ministerului de Finanțe, vor fi eliminate facilitățile fiscale pentru angajații din IT. Oamenii care au salarii de peste 10.000 de lei, vor plăti impozitului pe venit. Angajații din construcții, agricultură și industrie alimentară vor plăti CASS.