Comisiile parlamentare de anchetă sunt diferite

Premierul Marcel Ciolacu a abordat subiectul celor două comisii parlamentare de anchetă inițiate recent de PNL și PSD, subliniind că acestea sunt „două lucruri distincte”

Declarațiile sale, făcute la Londra, miercuri, vin în contextul unor controverse politice și subliniază diferențele esențiale între cele două inițiative.

În ceea ce privește comisia de anchetă în cazul „Nordis”, Ciolacu a explicat că aceasta vizează un „caz comercial cu conotații penale”, referindu-se la un caz care implică afaceri cu posibile încălcări ale legislației.

Pe de altă parte, comisia inițiată de PSD se concentrează asupra cheltuielilor publice ale unui demnitar, fără însă a exista implicații penale.

Ciolacu a fost întrebat despre afirmațiile sale anterioare în legătură cu comisia de anchetă privind Nordis, atunci când a sugerat că, „dacă vrei să îngropi un lucru, faci o comisie parlamentară de anchetă”.

În acest context, premierul a clarificat că, în cazul PSD, comisia de anchetă a fost creată cu scopul de a marca „un moment T0 în politica românească”, aducând în discuție problemele legate de cheltuirea banilor publici și transparența guvernamentală.

marcel ciolacu
SURSA FOTO: gov.ro

România are nevoie de o lume nouă cu reguli noi

Liderul PSD a continuat să critice sistemul actual, afirmând că „parcă am rămas anchilozați” și că România are nevoie de o „lume nouă cu reguli noi”, menționând că tinerii care vor să schimbe societatea nu ar trebui să fie constrânși de vechile practici și legi.

În acest sens, Ciolacu a pus întrebarea retorică de ce statul trebuie să dețină locuințe pentru foștii președinți și a sugerat că, în loc să fie construite case speciale pentru aceștia, ar trebui ca statul să închirieze locuințe în cartiere sigure, standardizate, pentru foștii demnitari.

Mai mult, Ciolacu a criticat modul în care sunt gestionate locuințele de stat pentru oficialii de rang înalt, subliniind că nu ar trebui să existe privilegii care presupun construirea unor locuințe personalizate.

În final, premierul a menționat că, dacă va ajunge președinte al României, își propune să „schimbe regulile” și să asigure o mai mare transparență în ceea ce privește cheltuielile publice, subliniind necesitatea unui sistem mai eficient și mai clar pentru gestionarea resurselor statului.

„Colegii mei au solicitat comisia pentru a crea un moment T0 în politica românească”, a susținut Ciolacu.

„Parcă am rămas anchilozați. Vrem o lume nouă cu reguli vechi. Vrem o lume pentru niște tineri care schimbă lumea cu gândirile noastre vechi. De ce statul trebuie să aibă în proprietate case pentru foștii președinți? (…) De ce nu închiriază un apartament într-un cartier cu pază? De ce trebuie să amenajăm anumite locuințe sau imobile ale statului. De ce nu avem foarte clar: aceea e locuința premierului, aceea e locuința președintelui. Când nu mai ești președinte, este această obligație în legislație și nu trebuie să îți construiesc o casă după cum ți-o dorești, închiriază statul o anumită locuință”, a mai declarat liderul PSD.