Premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre numărul mare de concedii medicale pentru afecțiuni minore. În opinia sa, ar trebui făcută o distincție clară între aceștia și cei care au nevoie de concedii.
Marcel Ciolacu critică numărul mare de concedii medicale
Premierul Marcel Ciolacu a criticat numărul mare de concedii medicale acordate pentru afecțiuni minore, precum durerile de spate și răcelile. Într-o declarație datată marți, el a evidențiat că în România au fost acordate 274.000 de concedii pentru dureri de spate și 187.000 pentru strănutat și răceală.
Ciolacu și-a exprimat nemulțumirea față de faptul că pentru astfel de afecțiuni se acordă concedii medicale pentru care ar trebui să fie aplicată scutirea de impozit, propunere care trebuie să fie aprobată și de Camera Deputaților.
„A fost o discuţie în coaliţie, ţinând cont că este, ştiţi, tehnica legislativă, că nu am voie să dau ordonanţă cât timp este în… Şi am avut o discuţie în coaliţie, liderii de grup şi domnul Simonis s-au pus de acord şi au trecut legislaţia. Vom vedea impactul. (…)
Din ce ţin minte, au fost 274.000 de concedii date pentru că ne-a durut spatele. Au fost 187.000 de concedii medicale date în România fiindcă am strănutat şi am fost răciţi.
Dacă vrem să încurajăm… deci trebuie făcută o distincţie clară între cei care au nevoie, se află într-o nevoie, care au o boală gravă, între doamnele însărcinate, concediu, ştiţi foarte bine că cheltuielile cele mai mari sunt când e copilul foarte mic”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Trebuie o distincție clară între persoanele care au nevoie reală de concedii medicale și cei care le folosesc fără justificare solidă
În contextul acestor discuții, premierul a subliniat nevoia de a face o distincție clară între persoanele care au nevoie reală de concedii medicale, precum gravidele sau cei cu boli serioase, și cei care folosesc concediile medicale fără justificare solidă.
Ciolacu a întrebat retoric dacă este necesară introducerea de scutiri de impozite pentru concediile medicale acordate pentru răceli sau dureri de spate.
„Vrem să facem o ordine în România sau vrem să continuăm … Eu v-am spus punctul meu de vedere. Dacă vrem pentru răceală să dăm scutiri de impozite, dăm scutiri. Dacă vrem pentru o durere la spate şi n-am putut merge la muncă zece zile şi avem două milioane de zile de concediu pe acest specific, vrem să dăm scutiri de impozite?
Foarte bine. Să ştiţi că nu le daţi numai din banii mei. Le dăm din banii la toţi. Camera Deputaţilor este independentă, deoarece ea legiferează. Eu nu o să dau o ordonanţă, pentru că aş încălca legea. Eu v-am spus părerea mea personală”, a explicat premierul Ciolacu.
Senatul a eliminat luni impozitarea de 10% pe concediile medicale, inclusiv pe cele pentru maternitate și îngrijirea copilului bolnav, iar proiectul a fost trimis spre dezbatere la Camera Deputaților. Premierul a adăugat că este important să fie descurajat abuzul de concedii medicale nejustificate și că este necesară o clarificare legislativă în acest sens.
Decizia de a impune o contribuție de 10% pentru concediile medicale, începând cu 1 ianuarie, a fost criticată de mai multe asociații ale pacienților.
Senatoarea PNL, Nicoleta Pauliuc, spunea luni că acest demers de eliminarea a impozitării a fost determinat de mesajele emoționante primite de la români, precum cel al unei persoane care luptă cu cancerul, care a exprimat nevoia de a nu mai fi supusă impozitării în această perioadă dificilă.
Ea consideră că este incorect ca statul să perceapă un impozit în astfel de situații, subliniind că există alte modalități de a gestiona datoriile legate de plata concediilor medicale, inclusiv prin monitorizarea mai atentă a posibilelor tentative de fraudă.