Marcel Ciolacu, promisiuni la întrevederea cu reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini
Marcel Ciolacu a reînnoit în cadrul consultărilor cu Consiliul Investitorilor Străini decizia Guvernului de a continua planurile de reformă bugetară asumate. În acest context, el a mai adăugat că există și alte două obiective importante.
Acestea sunt combaterea evaziunii fiscale și continuarea măsurilor de echitate fiscală. Întrevederea cu reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini a avut loc la Palatul Victoria.
În plus, șeful Executivului a transmis că dorește implicarea Consiliului în domeniul industriei alimentare. Totodată, și în cel al materialelor de construcții.
Astfel, Guvernul a anunțat și cele mai importante teme abordate. Printre ele s-au numărat și „pachetul de măsuri fiscal-bugetare, digitalizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi viziunea Guvernului pentru încurajarea investiţiilor străine”. În plus, o altă mare miză în mandatul actual este și reorganizarea Ministerului Finanţelor.
„Vă asigur că suntem hotărâţi să mergem până la capăt cu planurile de reformă bugetară asumate. În acelaşi timp, este necesar şi vrem să combatem evaziunea fiscală şi să continuăm măsurile de echitate fiscală”, a precizat Marcel Ciolacu.
Ciolacu vrea implicarea Consiliului în două importante zone strategice
Șeful Executivului a amintit că dorește ideile Consiliului în proiecte care vizează industria alimentară şi pe cea a materialelor de construcţii.
„De asemenea, în cadrul întâlnirii s-a convenit instituirea unui mecanism de lucru consolidat între reprezentanţii Guvernului şi cei ai Consiliului, cu întâlniri regulate la care să participe şi reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor şi ai Ministerului Economiei”, precizează Guvernul.
Consiliul Investitorilor Străini a exprimat apreciere atât pentru perspectiva Guvernului în ceea ce privește politica de investiții, dar și pentru propunerea de a organiza reuniuni lunare pentru un grup de lucru mixt.
De asemenea, Executivul și Consiliul au decis să mențină deschis dialogul. Acesta va fi necesar pentru clarificarea și implementarea normelor de aplicare ale măsurilor fiscale legate de impozitul pe cifra de afaceri.
Când va avea loc rectificarea bugetară?
Premierul României a comunicat pe data de 24 octombrie 2023 că rectificarea bugetară va avea loc atunci când va fi necesar și după ce va fi promulgată „legea de asumare”.
Cu toate acestea, nu a putut preciza cu certitudine dacă aceasta se va desfășura în anul următor.
Totuși, a subliniat că actualmente există suficiente resurse financiare pentru a acoperi pensiile, salariile, cheltuielile de stat. Dar și toate investițiile planificate, inclusiv cele finanțate din fonduri europene. Același lucru se poate spune și despre cele cu termen de finalizare până la sfârșitul exercițiului financiar la 31 decembrie.