Marcel Ciolacu, despre înzestrarea armatei: „La nivel european există un plan integrat privind corvetele”

Miercuri, la Constanța, premierul Marcel Ciolacu a răspuns întrebărilor referitoare la înzestrarea militară în domeniul naval, subliniind că la nivel european există un plan integrat privind corvetele.

El a adăugat că în perioada următoare se vor lua decizii pentru ca o parte semnificativă a înzestrării Ministerului Apărării să fie realizată în țară, prin intermediul industriei românești de apărare.

„Ştiţi foarte bine cât timp a durat până şi-a asumat un ministru al Apărării decizia de a anula acea licitaţie (referitoare la achiziţia de corvete – n.r.). Cunoaşteţi mai bine decât mine toată istoria.

Mai mult, între timp, la nivel european este un plan integrat în ceea ce priveşte corvetele.

Nu ascund că am stat de vorbă şi cu doamna prim-ministru Meloni, deoarece ştim că sunt două şantiere navale unde acţionariatul lor este al statului italian, am stat de vorbă şi cu domnul ministru al Apărării şi urmează ca în perioada următoare să luăm decizii (…), astfel încât mare parte din înzestrarea Ministerului Apărării să se facă pe teritoriul (ţării n.r) şi de către industria românească”, a spus Marcel Ciolacu.

Premierul a menționat și colaborarea între ministerele Economiei și Apărării, subliniind că în sectorul naval, unele șantiere deja au comenzile în desfășurare. Potrivit declarațiilor lui Ciolacu, o colaborare strânsă a început între ministrul Economiei și ministrul Apărării.

El a spus că se observă că, în sectorul apărării, problemele precum disponibilizările, grevele sau dificultățile financiare înregistrate acum un an nu mai sunt relevante.

Salariul mediu a depășit o mie de euro

Șeful Guvernului și ministrul Grindeanu au avut o discuție cu reprezentanții DP World cu privire la șantierul naval de la Mangalia. Se încearcă să se facă investiții, în special în ceea ce privește necesitățile de înzestrare a Armatei Române, cu o atenție deosebită pentru realizarea acestora pe teritoriul României.

Marcel Ciolacu susține că România crește din punct de vedere economic. Potrivit informațiilor publicate de șeful PSD, există trei dovezi confirmate de INS care arată acest lucru.

Cele trei argumente menționate de premier sunt următoarele:

  • creștere economică de 1,8%;
  • salariul mediu a depășit o mie de euro;
  • inflația a coborât la 5,9%.

Potrivit premierului, viziunea pentru România constă în modelul economic bazat pe investiții. El scrie că România înregistrează „investiții record”, de peste 40 de miliarde de lei doar în primele patru luni.

Acestea, spune el, au efecte de multiplicare în economia reală. Mai exact, investițiile „permit creșterea producției în România și conduc la creștere economică”.

Totodată, ele rezultă în „locuri de muncă stabile și la creșterea veniturilor românilor și a puterii de cumpărare”, potrivit premierului.

„Avem investiții record de peste 40 de miliarde de lei doar în primele patru luni, care au efecte de multiplicare în economia reală, permit creșterea producției aici, în România și conduc la creștere economică, la locuri de muncă stabile și la creșterea veniturilor românilor și a puterii de cumpărare”, a anunțat Marcel Ciolacu.

Premierul numește acest mecanism „patriotism economic” și spune că este foarte important pentru dezvoltarea României.

Totodată, el a scris că „este în principal meritul românilor și al companiilor care produc în România pentru performanța economică”.
Șeful PSD a promis și că Guvernul va continua să stimuleze motorul investiții.