Nu se vor majora taxele. Ce se întâmplă totuși cu sistemul de impozitare?
Premierul Marcel Ciolacu a spus că Guvernul nu va majora taxele. Acesta s-a declarat fan al impozitării progresive, însă nu exclude să rămână cota unică.
Premierul a subliniat că impozitarea progresivă nu se va atinge de domeniul salariilor.
Premierul a subliniat că impozitarea progresivă nu se va atinge de domeniul salariilor. Ȋn schimb, autoritățile sunt interesate de impozitarea veniturilor excepționale. Peste tot în lume, acestea se impozitează diferit, subliniază Ciolacu.
„Exclus! Nici vorbă să mărim taxele. Pe domnul Boloș l-am rugat să comunice mai puțin. Dânsul se refera la Jalonul 207, care se referă la sistemul fiscal.
Eu sunt un fan al impozitării progresive, dar nu exclud ca să rămână cota unică, dar cota unică să fie cota unică. Nu poți să iei un teren de 10.000 de euro, să-l vinzi cu un milion de euro și ai impozit tot de 1%. Nicăieri în lume nu se întâmplă asta.
La sistemul de impozitare progresivă, nu vorbim de salarii. La cota unică să fie aceeași cotă unică pentru toți. La venituri excepționale, oriunde în lumea asta, se impozitează diferit, o cotă care crește în funcție de valoare. În momentul ăsta Guvern, Comisia Europeană fac studii și o să vin la dumneavoastră să le discutăm să vedem ce
Iertați-mă, dar nu se poate să n-am cotă unică, să n-am digitalizare la nicio primărie din țară, să nu se știe câte terenuri ai și cât se plătește, dar în același timp și să am și cea mai mare evaziune fiscală din PIB. Să am cel mai mare ghem de TVA din Europa. Nu se poate continua așa!”, a declarat el miercuri, pe 3 aprilie, la DC News.
Urmează reforma administrațiilor locale
Marcel Ciolacu a afirmat, de asemenea, că reforma aparatului central de stat a fost deja demarată și că următorul pas va fi reforma în administrațiile locale.
„Nu am văzut pe nimeni dându-și foc când s-au comis aceste aberații. Eu nu pot să schimb trecutul, dar am ieșit din aceste lucruri, ele nu o să se mai întâmple în viitor. Noi nu vrem să se mai întâmple pe viitor.
De exemplu, la DNA am nevoie să am acoperită 85% din organigramă. Veneam și făceam operația, dar pacientul era mort și nu mai primeam banii din PNRR”, a spus premierul.
Va avea loc o remaniere a Guvernului?
Tot miercuri, Marcel Ciolacu a vorbit despre posibilitatea unei remanieri guvernamentale. În acest sens, premierul a transmis un avertisment către membrii Executivului.
Premierul și-a exprimat dorința pentru o performanță mai înaltă din partea reprezentanților Guvernului. Cu toate acestea, premierul nu a furnizat un răspuns definitiv cu privire la o eventuală remaniere a Executivului.
El a evidențiat că are așteptări ridicate de la aceștia și a menționat că se poartă dialog cu fiecare ministru individual.
Cu toate acestea, Marcel Ciolacu a evitat să facă critici directe, menționând că toți se află într-o poziție favorabilă.
Premierul a subliniat colaborarea sa cu ministrul Marcel Boloș în încercarea de a preveni creșterea TVA-ului. Marcel Ciolacu a afirmat că au depus eforturi pentru a contracara această măsură, care ar fi afectat negativ populația.
Șeful Executivului a dorit să sublinieze că „a fost ca un vapor în viteză”, explicând că s-a aflat într-o dinamică accelerată, mai ales în urma conflictului.
Acesta a menționat că reorganizarea ministerelor are ca obiectiv simplificarea procesului de avizare, o problemă semnalată în special de către oamenii de afaceri.
Premierul a explicat că reformele încep de la cadrul legislativ și că fiecare minister din Guvern a fost supus reorganizării. El a subliniat că înainte, atunci când mediul de afaceri era implicat, sistemul de avizare presupunea implicarea a 7 agenții sau companii într-un minister. Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.