Marcel Ciolacu critică aroganţa unor funcţionari publici: Să reînţelegem locul pe care îl avem

Marcel Ciolacu

SURSA FOTO: Dreamstime

Marcel Ciolacu a criticat recent „aroganţa unor funcţionari din serviciile publice” și a spus că anumite persoane trebuie să-și reînțeleagă locul. Șeful PSD a luat în vizor și birocraţia sufocantă din societate, punctând că aceasta întârzie foarte mult procedurile.

Marcel Ciolacu a vorbit marți, 27 august, despre birocraţia sufocantă cu care se confruntă activitatea administrativă din România, dar și problemele care apar din cauza unor funcționari publici.

Marcel Ciolacu spune că vrea să elimine aroganța

Astfel, șeful PSD a susținut că ar vrea să scape de „aroganţa unor funcţionari din serviciile publice”. El a explicat că ar fi cazul ca fiecare angajat din sistemul public să „reînţeleagă locul” pe care îl are.

Cu privire la birocrație, premierul a explicat că aceasta întârzie foarte mult procedurile.

„Reacţia întârziată, procedurile, exact ca şi mediul privat, birocraţia. Când ajungi în funcţia de premier, normal că sunt anumite decizii pe care fostul premier le-a amânat să le ia şi când ajungi în funcţie, primele şase luni eşti un fel de pompier de serviciu, fiindcă vin amânările, depinde şi ce premier a fost înaintea ta şi vin probleme.

După ce vezi tot tabloul, ieşi din acea defensivă şi doreşti să anticipezi anumite lucruri. Şi atunci vrei o viteză de reacţie mult mai rapidă, pentru că timp nu poţi să câştigi, prin decizie rapidă vrei să astupi acest gol, mai ales în dinamica actuală, ţinând cont de o criză de securitate”, a afirmat Marcel Ciolacu.

SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Șeful PSD spune că nu se pot face schimbări peste noapte

Totodată, șeful PSD a spus că nu se pot face schimbări peste noapte. Potrivit social-democratului, este dificil să se facă schimbări bruşte în politică şi administraţie.

Premierul a susţinut apoi că ar schimba aroganţa unor funcţionari publici, dacă ar putea schimba ceva peste noapte.

În schimb, el de părere că schimbările bruște sau „orice decizie luată la emoţie” poate avea un efect nedorit pe termen lung.

„Am învăţat că nu trebuie să faci schimbări bruşte. Orice schimbare bruscă sau orice decizie luată la emoţie poate în acel moment aduce un lucru bun, dar vei constata că pe termen mediu nu este tocmai efectul pe care ţi l-ai dorit. Poate aşa, aş scoate un pic din aroganţa unor funcţionari din serviciile publice şi poate reînţelegem locul pe care îl avem fiecare”, a afirmat Ciolacu.

România se confruntă cu mai multe probleme

Cu altă ocazie, premierul a explicat că România se confruntă cu mai multe probleme. Potrivit șefului PSD, datoriile către stat se ridică în prezent la 8% din PIB, iar recuperarea acestora ar putea contribui la soluționarea crizei deficitului bugetar.

Printre măsurile propuse, se numără iertarea dobânzilor și a altor accesorii pentru cei care achită principalul datoriei. În același timp, datoriile restante vor putea fi plătite în rate, oferind astfel o opțiune de eșalonare a plăților.

Deficitul bugetar va depăși probabil 7% din PIB și există riscul să ajungă aproape de 8% din PIB, având în vedere execuția bugetară din primele șase luni ale anului 2024 și alte date relevante, arată raportul anual al Consiliului Fiscal (CF).