Duminică, Premierul Marcel Ciolacu și-a exprimat votul la alegerile locale și europarlamentare, subliniind importanța unei reprezentări puternice în Parlamentul European și necesitatea investițiilor în infrastructură, educație, sănătate și reindustrializarea României.
Marcel Ciolacu: Am votat pentru o voce puternică în Parlamentul European
Într-o declarație ulterioară, Marcel Ciolacu și-a exprimat dorința ca cât mai mulți cetățeni să-și exercite dreptul de vot, pentru a asigura legitimitatea celor aleși. La secția de votare din Buzău, unde a mers în jurul orei 08:00, Marcel Ciolacu a subliniat importanța unei echipe valoroase capabilă să implementeze proiecte, inclusiv cele finanțate din fonduri europene, atât la nivel local, cât și la nivelul județului.
”Cum este normal, am votat pentru performanţă în administraţie, am votat pentru o echipă valoroasă care a ştiut să implementeze proiecte, mai ales proiecte europene, atât la nivelul municipiului Buzău, cât şi la nivelul Consiliului judeţean. De asemenea, am votat româneşte, am votat pentru o voce puternică în Parlamentul European, pentru prima oară pentru o voce unită în Parlamentul European”, a spus liderul PSD, Marcel Ciolacu.
Ziua alegerilor în România
Duminică dimineață, secțiile de votare s-au deschis pentru aproape 19 milioane de alegători, care sunt așteptați să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul European, precum și primarii, președinții de consilii județene și consilierii locali și județeni.
În România, sunt disponibile 18.955 de secții de votare pentru alegerile locale și europarlamentare, iar în străinătate, Ministerul Afacerilor Externe a organizat 915 secții de vot pentru scrutinul europarlamentar.
Cele mai multe secții de votare din țară se găsesc în București, iar în străinătate, în Italia, Spania și Marea Britanie.
Procesul de votare se va încheia la ora 22:00, dar poate fi prelungit, în mod excepțional, până la ora 23:59.
Peste 200.000 de candidați
La scrutinul din 9 iunie, s-au înscris 207.389 de candidați pentru alegerile locale și 494 pentru cele europarlamentare. Cel mai tânăr candidat are 23 de ani, iar cel mai în vârstă are 100 de ani. Vor fi aleși 3.186 de primari ai localităților și primarul general al Capitalei, 3.186 de consilii locale și județene, precum și 33 de reprezentanți ai României în Parlamentul European.
Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a anunțat că aproximativ 100 de milioane de buletine de vot au fost tipărite pentru cele două scrutine.
La alegerile locale, cetățenii români vor putea vota numai la secția la care sunt arondați cu domiciliul sau cu reședința, stabilite cu cel puțin 60 de zile înainte de scrutin.
Cum se votează
La secția de votare, alegătorii vor prezenta documentul de identitate și vor primi un set de cinci buletine de vot pentru diferitele alegeri. După aplicarea ștampilei pe fiecare buletin, acestea vor fi puse în urna corespunzătoare. O tușieră va fi disponibilă pentru a îmbunătăți vizibilitatea ștampilei aplicate.
După votare, alegătorii vor ieși din cabină, vor împătura buletinele de vot și le vor introduce în urnă. Ulterior, vor preda ștampila și vor putea părăsi secția de votare.
Fiecare secție de votare va avea o urnă specială pentru cetățenii care nu se pot deplasa sau întâmpină dificultăți majore în a ajunge la secția de votare.
Conform Autorității Electorale Permanente, pe 31 mai, în Registrul electoral erau înregistrați 18.978.908 de cetățeni, dintre care 18.018.921 aveau domiciliul sau reședința în țară, iar 959.987 aveau domiciliul în străinătate și erau posesori de pașaport CRDS.