Potrivit explicațiilor oferite de premierul Marcel Ciolacu, scopul este ca legea bugetului să fie adoptată în prima săptămână a sesiunii parlamentare din 2025.

Marcel Ciolacu spune că fiecare ministru trebuie să își finalizeze calculele

O altă solicitare importantă a premierului a fost legată de restructurarea posturilor nejustificate din administrația publică și din cadrul companiilor de stat.

Ciolacu a menționat că fiecare ministru trebuie să își finalizeze calculele și să includă măsuri pentru reducerea numărului de posturi care nu sunt esențiale, cu scopul de a optimiza resursele financiare și de a asigura o funcționare mai eficientă a instituțiilor publice.

Aceste măsuri sunt considerate esențiale pentru un guvern mai eficient și pentru o gestionare mai atentă a bugetului statului.

„O mare prioritate este finalizarea în această lună a proiectului de buget pe 2025. Guvernul trebuie să aprobe bugetul până cel târziu pe 31 ianuarie, astfel încât să putem să îl înaintăm rapid Parlamentului și în prima săptămână din sesiunea parlamentară legea de buget să fie aprobată. De aceea, le solicit miniștrilor să își facă toate calculele, dar să includă neapărat și propuneri de restructurare a tuturor posturilor nejustificate, atât în administrația centrală, cât și la nivelul companiilor de stat din subordine”, a declarat Ciolacu.

Astfel, Guvernul își propune nu doar aprobarea rapidă a bugetului, dar și o restructurare care să aducă economii și să îmbunătățească eficiența administrativă, mai ales în contextul în care resursele publice trebuie gestionate cu atenție în fața diverselor provocări economice.

bani
SURSA FOTO: Dreamstime

România a încheiat anul 2024 cu un deficit de 8,6%

Anterior, Tanczos Barna a afirmat că România a încheiat anul 2024 cu un deficit de 8,6%. Potrivit explicațiilor oferite de ministrul Finanțelor, ținta este încadrarea într-un deficit de 7% pentru 2025.

El a ținut să sublinieze că anul 2024 a fost unul dificil pentru România, din toate punctele de vedere.

De asemenea, a subliniat că, în 2024, România a încheiat un acord cu Comisia Europeană pe o perioadă de șapte ani, angajându-se să atingă un deficit de 3%.

Această țintă reprezintă un obiectiv comun pentru toate statele membre ale Uniunii Europene în acest interval de timp.

Potrivit ministrului, anul 2025 va presupune încadrarea într-un deficit de 7%, ceea ce reprezintă o provocare.