În cadrul ședinței de Guvern de joi, 22 februarie, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că în urma discuțiilor cu sindicatele și Ministerul Sănătății, a decis să deblocheze peste 2.000 de posturi în domeniul sanitar și asistență socială.
Guvernul va debloca peste 2.000 de posturi în domeniul sanitar și asistență socială
Marcel Ciolacu a adăugat că și-au propus să atragă aproape 10.000 de noi medici, asistente, infirmiere și personal sanitar pentru spitalele publice.
„Continuăm să venim cu soluţii pentru a reduce deficitul de personal medical din spitalele din subordinea autorităţilor locale. În urma discuţiilor cu sindicatele şi Ministerul Sănătăţii, am decis să deblocăm peste 2.000 de posturi în domeniul sanitar şi asistenţă socială.
Astfel, după decizia pe care am luat-o în ianuarie când am deblocat alte 7.600 de posturi, putem spune că pentru anul acesta ne propunem să atragem aproape 10 mii de noi medici, asistente, infirmiere şi personal sanitar în spitalele publice”, a declarat el la începutul ședinței de Guvern.
Potrivit premierului, acest lucru va însemna, cu siguranță, servicii mai bune pentru pacienți. Va însemna însă și „o presiune mai mică pentru personalul medical actual din spitale”, a mai precizat Marcel Ciolacu.
Guvernul va aproba un memorandum pentru organizarea de concursuri sau examene
Prin urmare, Guvernul va aproba, prin intermediul unui memorandum, organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea a 2.226 de posturi vacante sau temporar vacante din sectorul sănătății și asistenței sociale din cadrul instituțiilor publice locale.
În cadrul memorandumului sunt propuse spre aprobare următoarele:
- 706 posturi pentru medici. Acestea reprezintă 100% din numărul total solicitat;
- 45 de posturi pentru alt personal de specialitate medicosanitar cu studii superioare (asistenți sociali, farmaciști, biologi, biochimiști, fizicieni, kinetoterapeuți, psihologi, ingineri, tehnicieni de radiologie și imagistică etc.), echivalent cu 30% din numărul total solicitat, respectiv 88 de posturi;
- alte 5 posturi pentru personal de cercetare, reprezentând 30% din totalul solicitat de posturi, adică 7;
- 746 de posturi pentru asistenți medicali, reprezentând 50% din totalul solicitat, adică 1.448.
Același memorandum propune ocuparea prin concurs a:
- 72 de posturi pentru alt personal cu studii medii (registratori medicali, statisticieni medicali etc.), reprezentând 30% din totalul solicitat, respectiv 167 de posturi;
- 470 de posturi pentru personal auxiliar (îngrijitoare, brancardieri, infirmiere, băieși etc.), reprezentând 30% din cele 1.445 de posturi solicitate;
- 75 de posturi pentru personal TESA, echivalent cu 30% din totalul solicitat de posturi, adică 180;
- 107 posturi pentru muncitori și personal de deservire, reprezentând 30% din cele 280 de posturi solicitate.
Cresc salariile în sănătate
Amintim că la sfârșitul lunii ianuarie, premierul Marcel Ciolacu a promis că vor fi implementate măsuri pentru creșterea salariilor în sectorul sănătății și că se vor reduce inechitățile din sistem.
”Altă măsură importantă este adoptarea contractului-cadru în domeniul sănătății, conform celor convenite la consultările cu medicii de familie. Menținem astfel valorile de anul trecut, atât cele pe pacient, cât și în cazul serviciilor din asistența medicală primară și ambulatorie de specialitate.
În perioada următoare voi continua dialogul și cu sindicatele din Sănătate pentru a ajunge la o înțelegere care să aducă mai multă echitate în acest domeniu. Cine duce greul în spitalele țării, în condiții de suprasolicitare, este firesc să fie plătit mai bine!”, a declarat el la începutul ședinței de Guvern de pe 31 ianuarie.
Mai multe puteți citi aici.