Marcel Ciolacu: România, o ancoră de stabilitate în domeniul economic
Premierul Marcel Ciolacu a subliniat la Reuniunea Anuală a Diplomației Române că România se menține ca un punct de stabilitate în contextul unui peisaj geostrategic volatil.
El a evidențiat că țara a înregistrat una dintre cele mai bune creșteri economice din Europa anul trecut, iar previziunile pentru 2024 și 2025 indică o continuare a acestei tendințe, cu o creștere estimată de peste 3%. Investițiile au jucat un rol esențial, atingând niveluri record, și sunt planificate să depășească 110 miliarde de lei până la sfârșitul anului.
Sprijin pentru Ucraina și Republica Moldova
Marcel Ciolacu a reafirmat sprijinul României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, inclusiv prin Coridoarele de Solidaritate UE-Ucraina. De asemenea, a evidențiat angajamentul României pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, subliniind sprijinul în proiectele de interconectare în domeniul infrastructurii și energiei.
„Abordarea noastră este clară: ne menţinem sprijinul ferm pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Iar acest sprijin va dura atât timp cât va fi nevoie. Este un sprijin extrem de concret – de la asistenţa umanitară acordată celor care vin din zona de conflict, la Coridoarele de Solidaritate UE-Ucraina. Numai coridorul dunărean acoperă aproape 50% din tranzitul de mărfuri ucrainene către pieţele externe. Aceste coridoare vor juca un rol central şi în reconstrucţia şi integrarea Ucrainei în piaţa unică”, a subliniat Ciolacu.
Premierul a evidențiat eforturile diplomației române de a transforma Marea Neagră într-o zonă de pace și securitate, în contrast cu potențialul său de a deveni o zonă de conflict. România alocă 2,5% din PIB pentru apărare, subliniind necesitatea unei armate puternice și bine dotate, capabile să apere integritatea teritorială a țării și să contribuie la apărarea colectivă în cadrul NATO.
„După cum am spus, România este o ţară stabilă şi predictibilă. Iar unul dintre primele atribute ale stabilităţii îl reprezintă securitatea. De aceea, un obiectiv important îl constituie întărirea apărării naţionale şi securităţii României. Pentru aceasta, România alocă 2,5% din PIB pentru apărare. Avem nevoie de o armată puternică, bine dotată, capabilă să apere integritatea teritorială şi suveranitatea statului român, şi care să contribuie, totodată, la consolidarea apărării colective în cadrul NATO.
Întărirea posturii NATO de descurajare şi apărare din România rămâne în continuare o prioritate. Summit-ul NATO de la Washington a reconfirmat angajamentele statelor aliate faţă de apărarea colectivă şi apărarea fiecărui centimetru de teritoriu aliat. Trebuie să facem şi ce ţine de noi, respectiv, întărirea propriilor capacităţi de apărare şi a rezilienţei”, a afimat Marcel Ciolacu.
Premierul, despre importanța parteneriatului strategic cu SUA
Marcel Ciolacu a subliniat importanța parteneriatului strategic cu Statele Unite și a intensificării cooperării cu alte țări europene, inclusiv Germania, Franța, Italia și Spania. El a subliniat, de asemenea, rolul Turciei și Poloniei în politica externă și de securitate a României.
„Dinamismul cooperării dintre ţările noastre în planul securităţii şi apărării trebuie completat de dezvoltarea dimensiunii economice. Am încredere, de asemenea, că eforturile României pentru accederea în programul Visa Waiver vor fi răsplătite curând”, a spus premierul.
Premierul a accentuat importanța promovării României ca o destinație atractivă pentru investiții și a sprijinirii firmelor românești în extinderea pe piețele internaționale. Aderarea României la OCDE este văzută ca un obiectiv esențial, care va contribui la atragerea de investiții și la creșterea nivelului de trai.
De asemenea, Ciolacu a recunoscut contribuția semnificativă a românilor din străinătate și a subliniat necesitatea extinderii rețelei consulare pentru a asigura cele mai bune servicii de reprezentare și protecție pentru aceștia. El a subliniat că diplomația română rămâne un factor de stabilitate și un contribuitor esențial la consolidarea securității în contextul global instabil.