Marcel Ciolacu: Posibile „provocări cibernetice” în cazul alertei de drone la Constanța

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că specialiștii din cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN) analizează posibilitatea unei „provocări cibernetice” în legătură cu alerta de drone care a avut loc în zona Constanței.

Această ipoteză a fost luată în considerare deoarece piloții aeronavelor din Poliția aeriană internațională, care au fost ridicate de la sol pentru a investiga situația, nu au avut un contact vizual cu drona raportată.

Întrebat despre măsurile ce ar putea fi luate în contextul în care „dronele rusești au survolat a doua oară spațiul aerian al României”, premierul a menționat că s-au luat toate măsurile pentru a elimina orice pericol iminent.

„S-au luat toate măsurile ca să nu fie niciun pericol. Haideţi să vedem toată analiza celor de la Ministerul Apărării, dacă a fost o provocare cibernetică, fiindcă contactul vizual al piloţilor nu a existat cu drona în cauză”, a declarat Ciolacu.

Contextul alertei și măsurile luate

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că nu a existat niciun pericol iminent pentru populație, dar, conform procedurilor de urgență, a fost necesar să se facă un anunț public în zona Constanței, unde s-a emis inițial alerta.

„Nu a fost niciun pericol până acum, s-au ridicat nişte avioane din Poliţia aeriană internaţională”, a explicat Ciolacu.

În cadrul unei intervenții anterioare, Marcel Ciolacu a fost întrebat despre capacitatea României de a doborî drone în cazul în care acestea ar reprezenta o amenințare. Premierul a confirmat că, dacă o dronă s-ar îndrepta spre un obiectiv civil sau militar, aceasta va fi doborâtă.

„Dacă o dronă se îndreaptă spre un obiectiv civil sau militar, va fi doborâtă. Se vede traiectoria. Nu pot intra în toate detaliile, s-a ştiut şi în seara asta, din momentul în care a intrat în apele teritoriale române sau s-a presupus acest lucru a fost timp de alarmă şi de ridicare a avioanelor F-16 şi F-18. Lucrurile sunt sub control. Acele drone care cad foarte aproape de malul Dunării de obicei sunt lovite de antiaeriana ucraineană”, a arătat Ciolacu.

Reacția Ministerului Apărării Naționale

Ministerul Apărării Naționale a precizat că joi, în jurul orei 17:00, sistemul radar al Armatei României a detectat o țintă aeriană de mici dimensiuni în largul Mării Negre, la aproximativ 150 km de localitatea Mihail Kogălniceanu, județul Constanța.

Conform procedurilor NATO, s-au ridicat de la sol două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole și două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române pentru a monitoriza situația. Semnalul radar a indicat traversarea frontierei României în jurul orei 19:00, în zona localității Eforie Nord, îndreptându-se ulterior către Topraisar.