Mesajul premierului Marcel Ciolacu
”Astăzi mi-au venit foarte multe hârtii, în urma controalelor efectuate. Părerea mea, şi mulţi colegi din ţară, astăzi au intervenit preşedinţi de Consilii Judeţene care au atras atenţia că anumiţi oameni nu şi-au făcut treaba la nivel judeţean şi de la anumite AJPIS-uri care sunt ferm convins că în zilele următoare vor fi suficiente destituiri, peste tot unde au existat nereguli”, a spus Marcel Ciolacu.
Întrebat dacă şi ministrul Culturii, Raluca Turcan, ar trebui să demisioneze, Marcel Ciolacu a răspuns: ”Haideţi să vedem toate documentele, eu nu am cerut nici demisia domnului Budăi, nici demisia doamnei Firea, ca să fie foarte clar. Aş dori să văd toate documentele de la Ministerul Muncii, le-am solicitat, să vedem ce implicări sunt a celor care au condus Ministerul Muncii”.
Gabriela Firea și-a dat demisia din Guvern
Gabriela Firea a luat o decizie de ultim moment în urma scandalurilor care au vizat căminele groazei! Aceasta a renunțat la funcția de ministru al Familiei, la o zi după ce ministrul Muncii, Marius Budăi, a demisionat.
Gabriela Firea a ajuns vineri, 14 iulie, la guvern, pentru o întâlnire cu Marcel Ciolacu. Amintim că întâlnirea a avut loc pe fondul scandalului care a vizat căminele groazei și a avut loc la o zi după ce ministrul Muncii, Marius Budăi, a demisionat.
Surse politice precizează că premierul Marcel Ciolacu i-ar fi cerut demisia Gabrielei Firea.
În urma discuţiilor, Gabriela Firea a acceptat să renunţe la funcţie, pentru a nu provoca prejudicii de imagine PSD.
„Am decis, cu mare regret, dar hotărâtă și cu fruntea sus, să plec din Guvernul României. Am avut acum câteva minute o întâlnire cu domnul prim-ministru Marcel Ciolacu în care i-am prezentat demisia din funcția de ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse”, a scris ulterior Gabriela Firea pe pagina sa de socializare.
Marius Budăi și Gabriela Firea ar fi considerați de mai mulți lideri PSD drept principalii responsabili politici pentru scandalul care provoacă mari probleme de imagine pentru partid.
Înainte de a demisiona, Marius Budăi s-a întâlnit personal cu reprezentanţii mai multor ONG-uri din domeniul asistenţei sociale, în contextul dezvăluirilor șocante legate de căminele groazei din Ilfov.
„Concluziile au fost extrem de importante. Un prim pas spre a continua dialogul și a începe să luăm măsuri împreună ca să putem ajunge la dezideratul pe care ni-l dorim, Ministerul Muncii și societatea civilă, ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple.
Am stabilit să facem împreună și să pun la dispoziția societății civile o procedură deschisă de selecție a tuturor celor care vor să participe la monitorizarea calității serviciilor oferite în asistență socială, dar și la monitorizarea drepturilor persoanelor cărora li se oferă servicii sociale.
De asemenea, am închis o discuție pe o modificarea la legea asistenței sociale, astfel încât la începutul sesiunii parlamentare să fie depusă în Parlament. Toate procesele verbale de control de anul trecut sunt puse la dispoziția celor de la DIICOT din februarie. (…) Eu cred că nu contează demisia mea, contează foarte mult ce facem de aici înainte. Cred că societatea civilă trebuie să facă ce trebuie să facă societatea civilă, iar politică să facă altcineva”, a declarat Marius Budăi.