Marcel Ciolacu spune că România ajută în continuare Ucraina
Într-o declarație făcută la Digi 24, premierul Marcel Ciolacu a spus că Ucraina trebuie ajutată până se termină războiul. El a spus că România va ajuta în continuare Ucraina. Dar, totodată, a precizat că ucrainenii mai trebuie să se ajute și singuri.
„Nu este un război între Ucraina și Federația Rusă, nu este un război între Putin și Zelenski, este un război între un dictator și lumea democratică”, a subliniat premierul.
Ciolacu a declarat că sistemul de licențiere pentru exportul Ucrainean și importul românesc îi va proteja pe fermierii români.
„Ați văzut că eu nu am răspuns cu aceeași monedă cu care a răspuns Polonia și am avut discuții și cu președintele (n.r. Klaus Iohannis) pe această temă și am ajuns amândoi la aceeași opinie. Am găsit prin dialog cu primul ministru al Ucrainei acest sistem de licențiere, atât în Ucraina de export, cât și de licențiere de import în România, astfel încât fermierii să fie protejați, dar n-am venit cu o interdicție.
Semnalul pe care l-am fi dat lumii democratice ar fi fost că noi nu vrem să ajutăm Ucraina, ceea ce este fals și total greșit. Nu este un război între Ucraina și Federația Rusă, nu este un război între Putin și Zelenski, este un război între un dictator și lumea democratică”, a spus premierul.
Probleme mari din cauza cerealelor ucrainene
Europarlamentarul Daniel Buda este vicepreşedinte al Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European.
El a explicat că acele compensații primite de cele 5 state membre UE care au avut impusă o interdicție de import a cerealelor din Ucraina nu sunt suficiente pentru a compensa pierderile.
Aceste compensații sunt acum motiv de dispută la nivelul UE, indică Daniel Buda.
„Se discută de ceea ce înseamnă prelungirea interdicției de export a cerealelor din Ucraina către cele cinci state membre.
Foarte multe state membre ale Uniunii Europene se opun acestei chestiuni pe considerentul legat de împrejurarea că s-au primit compensații financiare de către aceste cinci state membre.
Însă în opinia mea, acele compensații financiare sunt insuficiente pentru a compensa pierderile de venit”, spune alesul european.
Europarlamentarul ce face parte din grupul Popularilor Europeni indică faptul că toate cerealele plecate din Ucraina și care nu au mai ajuns în Africa pun acum presiune pe România. Daniel Buda a explicat pentru Antena 3 că 45% din porumbul ucrainean şi 35% din grâu a rămas în Uniunea Europeană.
Acest fapt a pus o presiune enormă pe piața din România.
Daniel Buda a venit și cu o soluție pe care el o consideră corectă, în acest caz. România ar trebui să asigure numai tranzitul cerealelor din Ucraina. Din cauza țării vecine, femierii noștri au pierderi foarte mari, a punctat europarlamentarul.