Cu ce ne umilește Ucraina?
Premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat dacă Ucraina „umilește România”, șeful Guvernului a respins ideea, explicând că nu există motive pentru o astfel de întrebare. Ciolacu a subliniat că a avut discuții cu președintele Volodimir Zelenski și prim-ministrul Ucrainei și toți s-au ținut de cuvânt.
Marcel Ciolacu a amintit de solicitarea de a renunța la limba moldovenească, subliniind că acest aspect a fost rezolvat într-o ședință de Guvern comună și apoi aprobat în Parlament.
În ceea ce privește legea minorităților, premierul a lăudat Ucraina pentru importul de „know-how legislativ pe legislația românească”. Ciolacu a menționat, de asemenea, că există acorduri pentru tranzitarea prin România și că se fac coridoare corespunzătoare.
„Cu ce ne umilește Ucraina? Eu tot ce am discutat, atât cu președintele Zelenski, cu cât și cu prim-ministrul Ucrainei, cu toții ne-am ținut de cuvânt. Am solicitat să termine cu limba moldovenească și știți foarte bine că am făcut o ședință de Guvern comună unde s-a decis acest lucru și pe urmă a trecut și prin Parlament. În ceea ce privește legea minorităților, vreau să vă spun, au făcut un import de know-how legislativ pe legislația românească, una dintre cele mai bune legislații din Uniunea Europeană.
Companiile tranzitează România, am un acord cu Guvernul Ucrainei. Știți foarte bine. Eu știu că Ciolacu trebuie să deconteze, nicio problemă (…) Se vor face coridoare cum e corect. Nu sunt numai camioane ucrainene și sunt și turcești ș.a.m.d. Nu rămâne niciun kilogram de grâu pe teritoriul românesc. Este o convenție făcută cu Ucraina și nu te joci”, a declarat Marcel Ciolacu la Realitatea PLUS.
Mesaj pentru Rareș Bogdan
Referindu-se la declarațiile europarlamentarului Rareș Bogdan, premierul Marcel Ciolacu a respins aceste afirmații, calificându-le drept „o tâmpenie”. El l-a invitat dacă are dovezi să vină și să le prezinte, subliniind că sprijinirea Ucrainei în această perioadă dificilă nu înseamnă participarea României la un război sau furnizarea întregului arsenal militar, ci sprijinirea economică pentru a menține țara vecină în lupta sa.
„Nu răspund. A spus o tâmpenie. Dacă are vreo dovadă, vă rog frumos să vină să vă arate și dvs. și mie și întregii țări dacă are, că nu înțeleg.
Îmi cereți să nu ajut un popor și o țară aflată la necaz, atacată de către o forță străină. Și nu, nu m-am dus nici să mergem cu românii să intrăm în război. Nu am mers nici să dăm tot armamentul României să ajutăm Ucraina, dar ca să-i ajuți măcar să fie sustenabili economic, să se mențină în acest război”, a mai spus el.
Recent, europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a declarat că, în România, intră 450 de camioane de cereale din Ucraina în fiecare zi, însă ies doar 350 dintre ele. Potrivit lui, există o cantitate semnificativă de cereale ucrainene care ajung pe piața neagră din România.
Astfel, el susține că între 450 și 600 de camioane din Ucraina intră în țară prin granițele de nord – în special Siret și Sighet. 4-5 garnituri de tren încărcate cu cereale pleacă spre Portul Constanța, iar altele se îndreaptă către granița de vest, spre nordul Italiei, Belgia, Franța, Austria și Germania. O altă parte a cantității coboară spre Bulgaria.