Președintele PSD a vorbit despre certurile care au loc în interiorul coaliției de guvernare, mai precis între PSD și PNL, subliniind că deși aceste partide au doctrine complet diferite, au reușit să ia anumite măsuri echilibrate pentru români.
Marcel Ciolacu, despre certurile din coaliție: Este normal să existe o anumită doză de frustrare
Miercuri seara, președintele Partidului Social Democrat (PSD) a vorbit despre certurile care au loc în coaliție. De asemenea, Marcel Ciolacu a criticat din nou decizia de liberalizare a pieței de energie și acordul cu Comisia Europeană în ceea ce privește reducerea deficitului bugetar într-un mod rapid pe timp ce criză.
”Dacă toate aceste lucruri s-ar fi spus, atunci şi conflictele sau disputele dintre noi ar fi fost mult mai mici. Nu s-au recunoscut şi atunci este normal că, nu neapărat la mine, dar la colegii mei, să existe o anumită doză de frustrare pentru că ne-am implicat în actul de guvernare într-o perioadă foarte complicată, trebuie să o recunoaştem, după o guvernare proastă, ca să folosesc un cuvânt frumos, şi există o frustrare când te pune solidar cu greşelile altora şi atunci există aceste mici înţepături”, a declarat Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu, explicații cu privire la mesajul de atac la adresa PNL
Liderul social-democrat a venit cu precizări și cu privire la mesajul pe care partidul pe care în conduce la publicat în mediul online.
”Bravo guvernării de dreapta, aţi reuşit o liberalizare excepţională a energiei! Toţi cei care trebuiau să câştige au câştigat cât pentru zece vieţi. Aţi înfrânt România!”, acesta este mesajul pe baza căruia Marcel Ciolacu a venit cu precizări.
”Trebuie să faci o analiză a deciziilor şi trebuie să-ţi asumi decizii. Pe de altă parte, reprezentăm două doctrine total diferite, dar uitaţi-vă că în deciziile pe care le-am luat, cel puţin deciziile pe care le-am luat eu împreună cu primul ministru şi cu preşedintele Kelemen Hunor, au fost nişte decizii echilibrate şi corecte, există o coerenţă guvernamentală, orice am spune. Normal că se doreşte mai mult, normal că aşteptările sunt mai mari, dar nu avem probleme de fond. Cu toţii suntem conştienţi că această coaliţie trebuie să funcţioneze cel puţin până în anul 2024. Dacă se sudează această coaliţie, are o şansă să şi continue. Trebuie depăşite aceste momente”, a spus liderul social-democrat.
Social-democrații nu l-au atacat niciodată pe Nicolae Ciucă
Nu în ultimul rând, Marcel Ciolacu spune că social-democrații nu l-au atacat niciodată pe prim-ministrul Nicolae Ciucă, însă liberalii au făcut numeroase atacuri la adresa sa.
”Niciun PSD-ist nu a scris vreodată sau să facă un atac. Nu că Nicolae Ciucă ar fi perfect, cum nici eu nu sunt perfect. Dar a existat o linie roşie pe care eu am transmis-o în interiorul partidului, dom-le, dacă vrem totuşi să menţinem această guvernare şi un gentleman agreement trebuie să existe… (…) Atacuri la Marcel Ciolacu au fost nenumărate din partea unor fruntaşi din conducerea PNL. Eu sunt un om mai îngăduitor, să spun aşa, dar este un lucru remarcat de către colegii mei. (…) Am ştiut să le răspund colegilor mei că nu este momentul de a intra într-un conflict sau de a face acelaşi lucru cum îl fac şi ei. Poate e o lecţie de viaţă pentru anumiţi aşa-zişi lideri”, a adăugat Ciolacu.
Coaliția actuală nu se va sparge
Ministrul Dezvoltării a vorbit și el despre tensiunile din coaliția de guvernare, subliniind că ”fiecare partid are un program, de aici, în limitele rezolabile, rezultă nevoia fiecărei formaţiuni de a încerca să îşi impună un anumit punct de vedere care de multe ori poate fi contondent faţă de celălalt partid”.
”Nu văd o problemă că sunt opinii diverse, câteodată şi contondente, sunt două partide mari cu programe politice destul de diferite, cu viziuni diferite pe anumite teme. Eu cred că această soluţie a fost o soluţie corectă şi nu există nicio altă soluţie, nu a existat nu există şi nici anul viitor nu va exista”, a explicat Cseke Attila.
Totuși, acesta spune că există un protocol care trebuie respectat, acesta prevăzând șui rotativa guvernamentală despre care ministrul Cseke Attila spune că nu este momentul să se discute despre acesta.
”Subiectul momentului este partea de energie, pentru că ne loveşte şi pe noi această criză. (..) Noi avem nevoie de această coaliţie, chiar dacă dezbaterile au loc, cunoscând mecanismele din interior, nu există astăzi altă soluţie şi nu există riscul spargerii acestei coaliţii”, a mai declarat Cseke Attila.