Marcel Ciolacu, despre conflictul militar din Ucraina: Va fi un război de durată

Sursă: Inquam Photos/ Ilona Andrei

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, efectuează luni o vizită în Republica Moldova. Cu această ocazie, el a vorbit la Chișinău despre aderarea ţării vecine la UE, dar și despre războiul din Ucraina.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, efectuează luni o vizită la Chişinău. După discuțiile purtate cu şeful legislativului din Republica Moldova, Igor Grosu, liderul PSD a vorbit despre aderarea Republicii Moldova la UE, dar și despre situația actuală din regiune.

El susține că locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană, iar altă cale pentru dezvoltarea țării nu există.

”Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. Nu există altă cale de dezvoltare pentru Republica Moldova decât intrarea în Uniunea Europeană. România trebuie să ajute Republica Moldova. Nu face un favor Republicii Moldova, are o obligație de a ajuta Republica Moldova în tot acest parcurs”, a spus liderul PSD.

Marcel Ciolacu, despre războiul din Ucraina

Referitor la situația din Ucraina, Marcel Ciolacu susține că întreg continentul trăiește vremuri foarte complicate. Totodată, el a adăugat că atât România, cât și Republica Moldova s-au implicat activ în episodul refugiaților, fiind un real exemplu pentru Europa.

În același timp, el a mai subliniat faptul că războiul din Ucraina este unul de durată și este condus de un dictator ”care va fi greu să își redimensioneze dorințele”.

„Trăim vremuri complicate atât noi, ca persoane fizice, cât și țările noastre, Europa și întreaga lume. Este un război și o agresiune asupra unui stat suveran unde un popor a decis ce parcurs își dorește și a decis să meargă, la fel ca și dumneavoastră, cu valorile democratice europene.

Acest popor a fost agresat nemilos și total incorect. Cred că trebuie să vedem ce au făcut autoritățile atât din Republica Moldova cât și din România, dar mai ales ce au făcut cetățenii, cât de mult s-au implicat în acest episod de refugiați și cred că este un exemplu pentru toată Europa. Va trebui să ne implicăm în continuare. Avem de-a face cu un război de durată și cu un dictator care va fi greu să își redimensioneze dorințele, care ne va afecta pe toți”, a adăugat el.

Ciolacu propune o agendă guvernamentală și legislativă comună

Liderul PSD mai menționează și că este nevoie de o agendă comună legislativă și guvernamentală astfel încât toate proiectele pe care oamenii le așteaptă să fie duse la îndeplinirea. El și-a exprimat optimismul în acest sens, odată cu discuțiile purtate cu colegii din Republica Moldova.

„Trebuie să avem o agendă comună atât legislativă, cât și guvernamentală. Cele două guverne trebuie să gândească la fel și să ducă toate proiectele pe care le așteaptă oamenii la îndeplinire.

Eu cred că după discuția de astăzi cu dumneavoastră și cu colegii și mai ales după ședința comună dimensiunea europeană și parlamentară va intra în cu totul și cu totul altă logică”, a mai adăugat Ciolacu.