Ce spune Marcel Ciolacu despre dosarul lui Coldea
Liderul PSD a făcut această afirmație răspunzând unei întrebări a presei despre cazul celor doi foști generali SRI, Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, audiați de DNA pentru trafic de influență.
„Mă bucur că în perioada mea de prim-ministru Justiţia funcţionează şi chiar constatam că nu mai vedeam girofarurile din timpul nopţii, pot fi chemaţi (la audieri – n.r.) la prânz, omeneşte, nu se ţine cont de culoarea politică. Este adevărat, văd un partid, USR, cei cu Piaţa Victoriei, cu ‘DNA’ şi cu ‘votează DNA’, toţi spun că este o implicare politică. Nu prea înţeleg cum ar putea politicul să se mai implice în actul de justiţie, după toate măsurile luate. Este adevărat, se vede că PSD s-a detaşat total de acest fenomen şi că partidul principal al penalilor a devenit USR”, a afirmat Marcel Ciolacu, într-o conferinţă de presă.
DNA a anunțat vineri, într-un comunicat de presă, că i-a pus sub acuzare pentru trafic de influență pe Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI, și pe generalul Dumitru Dumbravă, fost șef în SRI. Aceștia au fost plasați sub control judiciar pe cauțiune, cu interdicția de a părăsi teritoriul țării.
Florian Coldea, pus sub acuzare
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe cauţiune, începând cu data de 24 mai 2024, faţă de patru persoane (doi foşti militari, în prezent asociaţi în cadrul unor societăţi, un avocat din cadrul Baroului Bucureşti şi o persoană fără calitate specială), pentru săvârşirea unor infracţiuni de trafic de influenţă, forma participaţiei penale fiind autoratul şi complicitatea, a transmis DNA.
Deși DNA nu menţionează numele inculpaţilor, aceștia sunt generalii Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, avocatul Doru Trăilă, iar a patra persoană pusă sub acuzare este Dan Tocaci, un apropiat al acestora.
Aceștia au fost audiați timp de aproape 15 ore, fiind lăsați să plece din sediul DNA vineri dimineaţa, în jurul orei 3:00.
Dosarul a fost deschis în urma unui denunţ formulat de omul de afaceri Cătălin Hideg.
În perioada martie 2023 – aprilie 2024, trei dintre inculpaţi (cei doi oameni de afaceri şi avocatul din cadrul Baroului Bucureşti) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 700.000 euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influenţă asupra unor magistraţi din cadrul unor instanţe de judecată şi că i-ar putea determina pe aceştia să pronunţe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat. După mai multe negocieri, suma pretinsă de inculpaţi a fost diminuată la 600.000 euro plus TVA, fiind stabilit ca aceasta să fie remisă în trei tranşe egale. În contextul menţionat, în aceeaşi perioadă, martorul ar fi remis celor trei inculpaţi o plată parţială în sumă de aproximativ 100.000 euro, susţine DNA.