Marcel Ciolacu, mesaj după moartea lui Kissinger
Premierul Marcel Ciolacu a transmis joi sincere regrete cu privire la trecerea în neființă a unui mare om de stat, Dr. Henry Kissinger.
Într-un mesaj postat pe X, premierul a subliniat că Kissinger va continua să influențeze domeniul politicii externe și ideile politice. Astfel, contribuția sa va deveni o sursă de inspirație pentru generațiile viitoare de diplomați și lideri.
„Regret trecerea în neființă a unui mare om de stat, dr. Henry Kissinger. Contribuția sa va continua prin moștenirea sa în domeniul politicii externe și al ideilor politice și va rămâne o sursă de inspirație pentru generațiile viitoare de diplomați și lideri”, a transmis premierul Marcel Ciolacu în mesajul său.
Henry Kissinger a decedat la vârsta de 100 de ani
Henry Kissinger – care a murit, la vârsta de 100 de ani, în casa sa din Connecticut – a divizat opinia publică.
Un adept convins al „realismului” în relațiile externe, a primit Premiul Nobel pentru Pace.
În calitate de consilier pentru securitate națională și secretar de stat al SUA, a urmărit în mod energic politica de destindere – care a dezghețat relațiile cu Uniunea Sovietică și China.
Diplomația sa a ajutat la încheierea conflictului arabo-israelian din 1973, iar negocierea acordurilor de pace de la Paris a scos America din coșmarul îndelungat din Vietnam.
Dar ceea ce susținătorii săi au descris drept „Realpolitik”, criticii săi au condamnat ca fiind imoral.
El a fost acuzat – cel puțin – de sprijin tacit pentru lovitura de stat sângeroasă care a răsturnat un guvern de stânga în Chile și de faptul că a închis ochii la „războiul murdar” al armatei argentiniene împotriva poporului său.
La aflarea veștii că Kissinger a fost distins cu Premiul Nobel, comediantul Tom Lehrer a declarat că „satira politică este depășită”.
Henry Kissinger a fugit din Germania Nazistă
Heinz Alfred Kissinger s-a născut la 27 mai 1923, în Bavaria, într-o familie de evrei din clasa de mijloc. Familia a plecat târziu pentru a fugi de persecuția nazistă, dar s-a alăturat comunității evreiești germane din New York în 1938.
„Henry” a fost un adolescent timid din fire, care nu și-a pierdut niciodată accentul sau dragostea pentru fotbal.
A urmat liceul noaptea, în timp ce ziua lucra la o fabrică de perii de bărbierit. Plănuia să studieze contabilitatea, dar a fost înrolat în armată.
Încadrat în infanterie, inteligența și abilitățile sale lingvistice au fost folosite de serviciile de informații militare. Kissinger a participat la bătălia de la Bulge și s-a trezit conducând un oraș german capturat. Asta deși avea doar gradul de soldat.
Spre sfârșitul războiului, s-a alăturat serviciilor de contrainformații. Tânărului de 23 de ani i s-a încredințat o echipă care să vâneze foști ofițeri ai Gestapo-ului. Acesta avea puterea absolută de a aresta și reține suspecți.
La întoarcerea în Statele Unite, a studiat științe politice la Harvard și a urcat pe scara universitară.