Marcel Ciolacu a anunțat că România a pierdut șansa de a adopta moneda euro
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, candidatul PSD la președinție, a declarat într-un interviu acordat jurnalistului Mihai Gâdea la Antena 3 CNN că nu vede un pericol iminent de criză economică, subliniind că România este „stabilă și protejată”.
Marcel Ciolacu a afirmat că România a pierdut șansa de a adopta moneda euro. Țara îndeplinise toți indicatorii necesari înainte de schimbarea guvernării. El consideră că acest lucru reprezintă un regres. Cu toate acestea, România va reveni pe calea aderării la zona euro. Ciolacu a subliniat că acest pas este inevitabil.
În prezent, dolarul american are o influență mai mare asupra economiei decât euro. Aceasta este concluzia statisticilor. Ciolacu a declarat că discută frecvent cu Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. Ei analizează cifrele și indicatorii economici împreună. Se caută soluții pentru a interveni asupra fiecărui indicator. Prioritatea este stimularea producției interne și a exporturilor.
„Am ratat șansa cu trecerea în zona euro. Aveam toți indicatorii îndepliniți când am lăsat guvernarea. E un pas înapoi, dar vom intra din nou în această traiectorie, că trebuie să intrăm în zona euro. Momentan, influența dolarului american în economie este mai mare decât influența euro. Astea sunt statisticile.
Eu vorbesc cu guvernatorul Mugur Isărescu, stăm de vorbă, ne uităm pe cifre, la indicatori, încercăm. Trebuie să iei fiecare indicator în parte și să intervii pe el, să stimulezi în primul rând producția internă și exportul”, a afirmat Ciolacu.
Întrebat despre posibile turbulențe economice, premierul a spus că nu există un astfel de risc
Marcel Ciolacu a subliniat că România este stabilă. Premierul a explicat că țara are depozite și că Banca Națională asigură securitatea economică.
Ciolacu a adăugat că, după trei ani de stabilitate politică, România și-a recăpătat echilibrul macroeconomic. Deși se cheltuie fonduri pe reforme, acest lucru este necesar, mai ales în contextul alegerilor. El a subliniat că, la fel ca în sectorul privat, și în sistemul bugetar trebuie să existe bonificații pentru performanță. Obiectivele de performanță sunt esențiale, atât în sănătate, cât și în educație.
„Avem depozite, Banca Națională. România este asigurată. Dar s-a și văzut că în trei ani de stabilitate politică am reușit să fim din nou stabili macroeconomic. Cheltuim în reforme, știu, sunt alegeri, dar cum în zona privată există bonificație pentru performanță, așa trebuie să fie și în sistemul bugetar. Trebuie ținte de performanță și în sănătate și în educație. Nu se poate altfel”, a mai spus Marcel Ciolacu.