Liderul social-democrat i-a luat apărarea ministrului Agriculturii în privința subvențiilor UE pentru agricultori. Potrivit lui Marcel Ciolacu, nu a fost vina lui Petre Daea, dar s-a căutat „un țap ispășitor”.
Vina aparține comisarului pentru Agricultură
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că Petre Daea, ministrul Agriculturii, nu a greşit în problema subvenţiilor de la UE pentru agricultori, ci că a trebuit să fie „ţap ispăşitor”. Ciolacu spune că de vină a fost comisarul pe Agricultură care nu a luat deciziile în timp real.
Întrebat dacă Petre Daea a greşit, Marcel Ciolacu a spus că lucrurile au scăpat de sub control în privința cerealelor din Ucraina, nu numai în România, ci şi în Polonia şi Ungaria.
„Am înţeles că trebuie să fie şi un ţap ispăşitor, ştiţi foarte bine că nu a fost Petre Daea, a fost o decizie total greşită a comisarului pe Agricultură din cadrul Comisiei, lucru pe care toată lumea l-a recunoscut. Mi-a plăcut şi intervenţia preşedintelui României şi s-a rediscutat absolut totul. Nu cred că Petre Daea este cel care a … A fost o emoţie, e un război în Ucraina. Toţi am vrut să ajutăm şi lucrurile au scăpat de sub control, dar nu numai în România, şi în Polonia, şi în Ungaria”, a declarat Ciolacu la Antena 3.
Liderul PSD a adăugat că nu e prima oară când Comisia Europană nu ia deciziile în timp real.
„În momentul acesta nu e prima oară când Comisia Europeană, din punctul meu de vedere, fără să fiu antieuropean, nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor şi nu a luat deciziile în timp real. Aduceţi-vă aminte de criza energiei în care fiecare stat şi-a luat deciziile. Comisia Europeană a venit cu taxa de solidaritate pe care noi am impus-o guvernului, a venit după câteva luni. Este o reacţie un pic întârziată din partea Comisiei”, a precizat Marcel Ciolacu.
Acord privind importurile agricole din Ucraina
Comisia Europeană a anunţat vineri că a ajuns la un acord cu Polonia, România, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria, dintre care patru limitaseră unele importuri agricole din Ucraina, pe motiv că perturbă pieţele interne. România a reclamat de asemenea efectele afluxului de cereale ucrainene ieftine.
„Am acţionat pentru a răspunde îngrijorării fermierilor atât din statele europene vecine, cât şi din Ucraina”, a scris pe Twitter comisarul european pentru economie, Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei.
El a anunţat că Polonia, Bulgaria, Slovacia şi Ungaria vor retrage măsurile luate iar pentru grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui Comisia va aplica în schimb „măsuri excepţionale de salvgardare”.
Acordul anunţat ar putea limita intrările produselor respective din Ucraina la cantităţile destinate tranzitului.