Marcel Ciolacu a spus că, dacă medicii cer o lege, aceasta ar trebui elaborată de Parlament, cu implicarea ministrului Sănătății

Premierul Marcel Ciolacu a menționat că fiecare grup profesional are dreptul să facă astfel de solicitări. Ciolacu a adăugat că el și domnul Grindeanu vor vota în funcție de conținutul legii. Premierul a subliniat că legea nu trebuie să treacă prin Guvern și că trebuie respectată separația puterilor în stat.

„Păi să o facă (lege pentru medici n.r.) Parlamentul României. Să se implice ministrul Sănătății și să facă legea. Dacă medicii solicită o lege… Fiecare categorie socio-profesională are acest drept.

Să vedem care sunt propunerile. Ca parlamentari, și eu și domnul Grindeanu, o să votăm în funcție de cum este corpul legii. Eu nu am nicio reținere. Nu trebuie trecută prin Guvern. Trebuie separația puterilor în stat respectată”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Medicii protestează în Piața Victoriei, solicitând protecție și respectarea prezumției de nevinovăție. De asemenea, aceștia cer o mai mare autonomie și putere pentru Colegiul Medicilor din România.

Organizatorii au precizat că mitingul, care va avea loc între orele 10:00 și 13:00, nu este destinat să vizeze pe nimeni anume, ci reprezintă „un semnal de alarmă”.

Vineri, va fi prezentat Guvernului un memoriu prin care se cere adoptarea unei legi care să stabilească „cadrul de activitate” al profesiei medicale.

Protestul medicilor din Piața Victoriei

Manifestația este organizată de Asociația Profesională a Medicilor din Ambulator (APMA) și are scopul de a evidenția probleme majore care afectează profesia medicală din România.

Președintele APMA (Asociația Profesională a Medicilor din Ambulator), dr. Cosmin Alexandrescu, a declarat că medicii sunt percepuți în mod ambiguu în țară. El a subliniat că, deși uneori sunt considerați eroi, adesea sunt priviți ca paria, șpăgari sau criminali.

„În România meseria de medic oferă trăiri extreme omului obișnuit. Pe de o parte, suntem zugrăviți ca niște eroi, pe de alta am ajuns să fim priviți ca niște paria, șpăgari și/sau criminali în serie. Și ne dorim să fim împreună indiferent de specialitate sau loc de muncă. Mi-aș dori să fie alături de noi și conducerea CMR, care reprezintă breasla, mi-aș dori să îi avem alături și pe medicii de familie, care sunt colaboratorii noștri apropiați, dar și pe medicii din spitale.

România are cam 55.000 de medici. 99,99% dintre colegii mei își fac datoria cinstit, cu pasiune și având de parcurs zilnic multe lipsuri și obstacole. Procentual, cei despre care aflăm fapte reprobabile sunt extrem de puțini, însă, din păcate, foarte vizibili. E vorba aici de o pondere prea mare a atenției publice pe aceste cazuri”, a transmis Președintele APMA.

Alexandrescu și-a exprimat speranța că la protest vor lua parte și reprezentanți ai Colegiului Medicilor din România (CMR), precum și medicii de familie și cei din spitale.