Premierul României, Marcel Ciolacu, a devenit „lupul de pe Wall Street” după victoria României în dosarul Roșia Montană. Tranzacțiile s-au ridicat la aproximativ 2 milioane de dolari americani.
Roșia Montană. Marcel Ciolacu a devenit cel mai mare jucător de pe Wall Street
Roșia Montană. Marcel Ciolacu, premierul României, a relatat că nu dispunea de nicio informație oficială și că nu discutase cu avocații. Avocații nu ar fi avut dreptul să-i ofere vreo informație deoarece fuseseră angajați de Ministerul Finanțelor. A avut parte de mai multe nopți nedormite înainte de pronunțarea sentinței, după întâlniri cu ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, și Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, și după discuții cu președinții celor mai importante bănci europene.
A conturat câteva scenarii privind consecințele pentru România în cazul unei pierderi a procesului, luând în considerare suma de 6,7 miliarde dolari. A apreciat munca echipei de avocați, remarcând profesionalismul lor. S-a bucurat că i-a cunoscut, în special pe doamnele din echipă. Au obținut o victorie miraculoasă pentru România în proces.
El însuși a fost asociat cu imaginea „lupului de pe Wall Street”, după această victorie. În urma victoriei României, a fost considerat unul dintre cei mai importanți jucători de pe Wall Street. Tranzacțiile s-au ridicat la aproximativ 2 milioane de dolari. Totuși, se îndoiește că în această viață sau poate în viitoarea sa viață ar putea să fie asociat cu figura „lupului de pe Wall Street”.
„Că au fost decizii proaste, înaintea mea, luate de anumiți premieri? Da. Au fost atenționări din partea avocaților să nu ia acele decizii, pentru că dăunează României? Da. Am promis că vor ști românii adevărul. După decizie, vom scoate toate documentele și le vom arăta românilor care și când au luat deciziile”, a precizat el pentru Digi24.
De ce doar varianta pierderii procesului a devenit cunoscută în spațiul public?
Când a fost întrebat de ce doar varianta pierderii procesului a devenit cunoscută în spațiul public, premierul României a spus că aceasta era varianta care genera știri, exista o percepție că România ar fi putut pierde și ar fi intrat într-o situație delicată.
„Pentru că doar această variantă s-a discutat. Nu s-a discutat dacă câștigăm, era varianta că am câștigat. Normal că toată varianta care crea știri era că am pierdut și am fi intrat cu adevărat într-o situație un pic delicată, mai ales dacă aveam o sumă foarte mare.
Vreți să vă ascund că 6,7 miliarde ar fi dus la o incapacitate a statului român de a plăti majorările de pensii? E un lucru logic. Ca prim-ministru, ar fi trebuit să vin să explic ce măsuri trebuie luate, la fel cum am făcut și cu măsurile fiscale”, a explicat el.