Marcel Ciolacu nu crede că vor avea loc scumpiri din cauza suprataxării
Întrebat, miercuri, într-o conferință de presă, despre criticile mediului de afaceri legate de măsurile fiscale pregătite, premierul Marcel Ciolacu a spus că prețurile alimentelor nu vor crește. Ciolacu a explicat că nu crede că suprataxările pentru bănci, companii și afaceri mici vor crește dobânzile cu 1% și prețurile de la raft vor exploda.
„Nu este legătură. În ’92, când activam în zona privată. Primul meu împrumut a fost cu 158%. Asta era dobânda de atunci. Am supraviețuit. Nu are nicio legătură cu dobânda de referință. Acuma să nu credem cumva că Banca Europeană de Investiții va mări dobânda de referință din cauză că am pus noi 1% la sistemul bancar. Din câte știu eu, ministrul Finanțelor a avut o discuție toți reprezentanții sistemului bancar. Și au convenit niște lucruri. Foarte concret, nu va duce la creșteri de dobânzi”, a răspuns premierul.
Ciolacu a precizat că suprataxarea nu are nicio legătură cu produsele de la raft. El a reamintit că la medicamente și alimente TVA-ul a rămas la fel. Și a subliniat că nu vrea să mărească lista produselor la care a crescut taxa.
„Nu cred că o să terminăm băncile. Această suprataxare nu are nicio treabă cu produsele de la raft. Vreau să vă amintesc că atât la medicamente, cât și la produsele alimentare a rămas TVA 9%. (…) Dacă încercăm să forțăm o creștere nejustificată, nu e nicio problemă. Mărim numărul de produse din ordonanță, n-am nicio reținere. Dar eu nu cred că e cazul”, a adăugat prim-ministrul.
Mediul de afaceri a reacționat la impozitarea băncilor
Pachetul de măsuri fiscale care ar urma să acopere gaura bugetară și să țină sub control deficitul prevede și impozitarea cu 1% a băncilor.
Mediul de afaceri a reacţionat la pachetul fiscal. În aprilie 2023, guvernul a constatat că există un derapaj bugetar de 20 miliarde de lei. Faţă de programarea de la început de an. Din acest motiv trebuie luate măsuri urgente de reducere a deficitului.
Unul dintre cei mai buni specialiști în fiscalitate din România, Gabriel Biriș, a tras un mare semnal de alarmă. El a făcut declarații cu privire la efectele noului impozit minim pe cifra de afaceri.
„Vreau să trag un semnal de alarmă cu privire la noul impozit minim pe cifra de afaceri, care va lovi sever sectorul energetic, în special partea de furnizare şi distribuţie, sever. Nu sunt marje care să treacă de 6%. N-au de unde să plătească impozitul ăsta de 1% din cifra de afaceri”, a spus Biriş.