România va juca un rol esențial în reconstrucția Ucrainei și în obținerea unei păci durabile

Într-o recentă declarație, premierul Marcel Ciolacu a subliniat importanța negocierilor de pace pentru Ucraina, declarând că nu trebuie să ne lăsăm influențați de declarațiile momentane ale liderilor internaționali, ci să ne concentrăm pe obiectivul final: o pace justă și durabilă.

Potrivit acestuia, pacea poate fi obținută doar cu sprijinul SUA, un partener strategic esențial pentru România.

Marcel Ciolacu a argumentat că obținerea păcii nu doar că va aduce stabilitate, dar va avea și efecte pozitive asupra economiei europene, prin scăderea prețurilor la energie și gaze.

”În final, o reacţie pe cel mai important subiect mondial, negocierile pentru pace în Ucraina. Pentru mine şi cred că pentru majoritatea românilor, importante nu sunt declaraţiile dure de moment ale liderilor lumii, ci ţinta finală, o pace justă şi durabilă în Ucraina. Şi se poate ajunge la pace doar cu ajutorul partenerului strategic al României, Statele Unite ale Americii!”, a declarat Ciolacu.

Reconstrucția Ucrainei, un proiect de peste 500 miliarde de euro

În plus, reconstrucția Ucrainei, un proiect vast evaluat la peste 500 de miliarde de euro, reprezintă o oportunitate uriașă pentru firmele românești, care trebuie să fie pregătite să participe activ la acest proces, continuă Marcel Ciolacu.

”Este vital apoi să participăm la reconstrucţia Ucrainei. Este un proiect de peste 500 miliarde de euro din care firmele româneşti trebuie să câştige cât mai mult!”, a subliniat şeful Executivului.

Ucraina, SUA
SURSA FOTO: Dreamstime

UE – Recuperarea și reconstrucția Ucrainei

Va fi necesar un efort financiar global semnificativ pentru a reconstrui Ucraina după ce războiul se va încheia, este de părere Comisia Europeană.

UE contribuie deja substanțial pentru a sprijini reziliența continuă a țării, dar va fi nevoie de mai mult sprijin pe termen mediu și lung: pentru a restabili bazele unei țări libere și prospere, ancorată în valorile europene și bine integrată în economia europeană și globală, precum și pentru a o susține pe drumul său european, se arată pe site-ul oficial al CE.

De la începutul războiului de agresiune al Rusiei, UE și Statele sale membre, alături de instituțiile financiare europene, în cadrul unei abordări Team Europe, au pus la dispoziție peste 134 miliarde de euro în sprijin financiar, umanitar, de urgență, bugetar și militar:

  • 67,3 miliarde de euro pentru a sprijini reziliența economică, socială și financiară generală.
  • 48,5 miliarde de euro în asistență militară.
  • Până la 17 miliarde de euro puse la dispoziția statelor membre pentru a acoperi nevoile persoanelor care fug de război.
  • 1,5 miliarde de euro din veniturile activele imobilizate ale Rusiei.

UE promovează, de asemenea, reforme ecologice, precum și reconstrucția și modernizarea ecologică a Ucrainei, atât bilateral, în cadrul Parteneriatului Estic, cât și în cadrul Comunității Energetice.