Premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat vineri, pe 23 februarie, la Târgu Mureș, dacă a existat vreo discuție privind propunerea președintelui Klaus Iohannis pentru funcția de secretar general al NATO și dacă a luat în calcul o eventuală plecare a acestuia de la Cotroceni înainte de încheierea mandatului atunci când s-a decis devansarea alegerilor prezidențiale.
Marcel Ciolacu, despre propunerea lui Klaus Iohannis la șefia NATO
Premierul Marcel Ciolacu a răspuns că nu există o paralelă între cele două.
„Nu, nu există nicio paralelă între eventuala candidatură a domnului preşedinte Klaus Iohannis la funcţia de secretar general al NATO şi faptul că alegerile pentru funcţia de preşedinte au fost stabilite în coaliţie a se desfăşura în luna septembrie”, a afirmat el.
Marcel Ciolacu a fost întrebat, totodată, ce ar însemna pentru România numirea lui Klaus Iohannis la șefia NATO. Șeful Guvernului a răspuns că ar fi „un lucru foarte important”.
„Un român într-un dintre cele mai înalte structuri din lume.
Eu susţin şi voi susţine întotdeauna, indiferent ce funcţie vremelnic voi ocupa, orice român pentru o funcţie înaltă în cadrul Comisiei Europene, Parlamentului European, Consiliului European, NATO.
Sunt, în afară de structurile unde pe familii politice diferite personalităţi din România diferite personalităţi ocupă funcţii”, a declarat acesta.
Klaus Iohannis, propunerea României pentru funcția de secretar general adjunct al NATO?
Este Klaus Iohannis nominalizat de către România pentru funcția de secretar general al NATO? Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a emis, joi, o primă reacție oficială referitoare la această informație furnizată de către un reprezentant al Casei Albe.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat că momentan nu dispune de informații care să-i permită să ofere clarificări cu privire la această chestiune.
Întrebat dacă România a notificat oficial aliații din cadrul NATO în legătură cu propunerea președintelui Klaus Iohannis pentru funcția de secretar general al Alianței, Constantin a afirmat că nu deține informații în acest sens la această etapă.
El a subliniat că acest subiect este de interes și în afara granițelor țării noastre. Cu toate acestea, Guvernul nu a furnizat informații noi referitoare la acest aspect, a adăugat purtătorul de cuvânt.
În replică, Administrația Prezidențială a declarat pentru Digi24 că nu va emite comentarii cu privire la „zvonuri”.
Nici reprezentanții NATO nu au făcut vreo declarație în acest sens.
În NATO, astfel de decizii se iau în unanimitate
După ședința de joi a Guvernului, Mihai Constantin a fost întrebat dacă România a informat alte state membre NATO cu privire la posibila nominalizare a președintelui Iohannis pentru funcția de secretar general al Alianței.
În legătură cu cine face nominalizarea din partea țării noastre, el a menționat că nu consideră că fiecare membru NATO este obligat să facă o nominalizare pentru postul de Secretar General. Mai multe puteți afla aici.