Marcel Ciolacu: Devin funcţionale benzile dedicate vehiculelor înmatriculate în Uniunea Europeană

Marcel Ciolacu

SURSA FOTO: Inquam Photos, Mălina Norocea

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat vineri, pe 16 februarie, că benzile dedicate vehiculelor înmatriculate în Uniunea Europeană devin funcționale în mai multe puncte vamale din țară.

Benzile de circulație dedicate vehiculelor înmatriculate în UE devin funcționale

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, de asemenea, că joi, s-a deschis circulația pe o astfel de bandă în Vama Calafat. Iar astăzi, s-a deschis la Nădlac 2 și Borș 2. În curând, urmează și Vama Giurgiu, a mai precizat acesta.

„Azi mai rezolvăm una dintre solicitările esenţiale ale transportatorilor: devin funcţionale benzile dedicate vehiculelor înmatriculate în Uniunea Europeană. De ieri s-a deschis circulaţia pe o asemenea bandă în Vama Calafat, iar de azi la Nădlac 2 şi Borş 2. Urmează şi Vama Giurgiu în curând, iar astfel transportatorii noştri vor avea prioritate în faţa transportatorilor din Ucraina sau Turcia”, a declarat acesta în cadrul ședinței de Guvern.

Ajutoare de 1,2 miliarde de lei pentru fermieri

Tot în cadrul ședinței de Guvern, Marcel Ciolacu a făcut cunoscută introducerea unor noi ajutoare naționale tranzitorii destinate persoanelor active în sectorul vegetal și zootehnic. Decizia a fost aprobată de Executiv vineri, 16 februarie.

Astăzi, Guvernul a adoptat două hotărâri pentru alocarea a peste 1,2 miliarde de lei către ajutoarele naționale tranzitorii destinate fermierilor din sectorul vegetal și zootehnic.

Potrivit datelor oficiale, aceste fonduri reprezintă ajutoare naționale tranzitorii finanțate din fonduri europene. Aceste sume vor fi repartizate către peste 550.000 de fermieri din sectorul vegetal și către 200.000 de fermieri din sectorul zootehnic.

Executivul vrea să investească 60 de miliarde de lei în agricultură în 2024

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu a furnizat detalii cu privire la bugetul alocat acestui sector. Acesta a subliniat echilibrul acestuia și continuarea sprijinirii producției interne și a eforturilor fermierilor români prin acordarea de finanțări. Acesta a precizat că suma propusă pentru agricultură va reprezenta 2% din Produsul Intern Brut (PIB).

În total, se estimează că vor fi alocate aproximativ 60 de miliarde de lei prin intermediul creditelor bugetare și creditelor de angajament. Scopul este susținerea dezvoltării agriculturii și a mediului rural în România. Un accent deosebit va fi pus pe cofinanțarea proiectelor finanțate din fonduri europene, cu obiectivul de a atrage integral sumele disponibile nerambursabile asociate Politicii Agricole Comune. Aceste fonduri vor fi direcționate către fermele și unitățile de producție din țară.

Conform declarațiilor ministrului, peste 12 miliarde de lei sunt destinate proiectelor care beneficiază de finanțare externă nerambursabilă în cadrul Planului Național Strategic pentru perioada 2023-2027. Mai multe puteți citi aici.