Prim-ministrul României a discutat cu delegația OMV Petrom despre perspectivele proiectului de exploatare a gazelor din Marea Neagră, Neptun Deep. Șeful Guvernului a arătat că statul român susține cu toată determinarea acest proiect strategic.

În cadrul acestuia, OMV Petrom este asociată cu compania de stat Romgaz. Proiectul va aduce țării noastre independența energetică. Este vorba de o investiție de circa 4 miliarde de euro. În urma acestui demers, România va deveni un actor energetic la nivel european.

Proiect energetic extrem de important pentru România

Este vorba de o investiție de circa 4 miliarde de euro. În urma acestui demers, România va deveni un important actor energetic la nivel european.

“Este cel mai important proiect energetic, o investiție de circa 4 miliarde de euro, care ne va pune în situația de a deveni un actor energetic la nivel european, exploatând rezerve estimate la minimum 100 de miliarde de metri cubi de gaze – cât tot consumul României pe aproape 10 ani”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu/ SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Imaginea OMV România afectată de atitudinea lui Nehammer?

Șeful Executivului a vorbit și despre cancelarul austriac Nehammer. El și-a manifestat speranța că atitudinea lui Karl Nehammer nu va afecta imaginea OMV Petrom în România.

Marcel Ciolacu a arătat că o asemenea situație ar fi de nedorit pentru ambele părți. Afirmația șefului Guvernului vine în contextul în care Nehammer se opune complet nejustificat aderării României la Schengen.

 “Vom continua să sprijinim proiectul Neptun Deep și să mergem înainte pe baza actualei forme a legii offshore, așa cum România va continua să-și susțină argumentele privind aderarea la spațiul Schengen inclusiv în instanțele europene, dacă Austria nu își schimbă poziția”, a precizat premierul Ciolacu.

România va ataca Austria la Curtea de Justiție a UE

Conform unui comunicat al Guvernului, la discuţii, a mai participat președintele PNL, Nicolae-Ionel Ciucă. A fost prezent și vicepremierul Marian Neacșu, dar și președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, Alexandru Petrescu.

Amintim că Ciolacu a anunțat anterior că România va ataca Austria la Curtea de Justiție a UE. Decizia este legată de refuzul austriecilor de a primi statul român în Spațiul Schengen.

Premierul a declarat atunci că daunele estimate sunt de „cel puţin două procente din PIB”. Totuși, acțiunea va fi demarată doar în cazul unui nou refuz al Austriei.